Een indruk van het nieuwe stadion van Cambuur.

Aanhang moet Cambuur aan geld helpen voor nieuw stadion

Een indruk van het nieuwe stadion van Cambuur.

Cambuur vraagt supporters financieel bij te dragen aan de bouw van het nieuwe stadion. De club hoopt met de uitgifte van certificaten 2 miljoen euro op halen.

Cambuur heeft nog tot 1 juli 2021 de tijd om een bijdrage van 6 miljoen euro aan het nieuwe stadion bijeen te krijgen. De totale kosten van het stadion bedragen een kleine 30 miljoen. ,,De uitdaging is om dat geld zo ‘goedkoop’ mogelijk bij elkaar te krijgen, zodat de lasten voor ons als club zo laag mogelijk zijn”, zegt Gerald van den Belt, financieel directeur van Cambuur.

De club is financieel gezond, zo blijkt ook uit het jaarlijkse overzicht van de KNVB. Maar dat betekent niet dat de club de 6 miljoen voor het nieuwe stadion op de bank heeft staan.

Bijdragen aan bouw

,,Met een certificaat word je voor een deel eigenaar van de club. En met de stadioncertificaten draag je direct bij aan de bouw van het nieuwe stadion”, legt algemeen directeur Ard de Graaf uit. ,,Als certificaathouder heb je recht op dividend, dus als Cambuur financieel goed draait, krijg je een vergoeding.”

Invloed op het beleid van de club, krijgen de certificaathouders niet. Wel worden hun belangen vertegenwoordigd in de Stichting Beheer SC Cambuur Leeuwarden, de feitelijke eigenaar van de club.

Hoe de uitgifte van de certificaten er precies uit komt te zien, zoekt de club uit met hulp van adviseurs. ,,We willen ook dat de certificaten verhandelbaar zijn zodat het meer is dan een symbolisch waardepapier”, aldus Van den Belt. ,,En niet alleen supporters maar ook investeerders kunnen certificaten kopen.” Cambuur kan daardoor ook zelf certificaten terugkopen.

De prijs van de waardepapieren wordt waarschijnlijk 1000 euro per stuk. De Graaf: ,,Maar dat staat nog niet vast. We overwegen ze ook in delen opknipbaar te maken, zodat het ook voor minder vermogende supporters mogelijk is om deel te nemen.”

'Positieve insteek'

Het is niet voor het eerst dat Cambuur certificaten uitgeeft. In 2010, toen de club in financieel zwaar weer zat, gebeurde dat ook. Uiteindelijk leverde dat de vereniging een bedrag van om en nabij de 1,2 miljoen euro op. Dat was een stuk minder dan de gehoopte 2,5 miljoen. ,,Dat klopt, maar dit waren certificaten om uit de financiële problemen te komen. De nieuwe certificaten hebben een positievere insteek. Nu bouw je mee aan de toekomst”, stelt De Graaf.

De club wil met de opbrengst de bouw van de nieuwe noord- en oosttribune financieren. ,,De bouw van de hoofdtribune met sponsorvoorzieningen is voor banken het aantrekkelijkst om te financieren, omdat die ook zonder voetbalclub een functie kunnen behouden. Datzelfde geldt voor de nieuwe zuidtribune, waar de Friese Poort als huurder intrekt”, aldus Van den Belt, die er vertrouwen in heeft dat de club de resterende 4 miljoen euro bij elkaar krijgt.

Om het 30 miljoen euro kostende nieuwe stadion te financieren en te bouwen, is er een complex plan opgetuigd. Het hele WTC-gebied gaat op de schop, er komen nieuwe winkels en recreatievoorzieningen, waarvan de opbrengst deels gebruikt wordt voor de nieuwbouw van het stadion. Ook de gemeente Leeuwarden investeert mee in de ontwikkelingen in het stadiongebied. Naast de 6 miljoen euro die de club op tafel moet leggen, gaat Cambuur ook een achtergestelde lening van 3 miljoen euro aan.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct