Aangespoeld visnet Terschelling onderweg om sok te worden

Tien kubieke meter op Terschelling aangespoeld visnet is woensdag naar een inzamelpunt in de Harlinger visserijhaven gebracht.

De plastic netten en scheepstrossen zijn in de afgelopen twee jaar verzameld door de Stichting Milieujutter Terschelling.

De netten zijn door de Milieujutter overgedragen aan het project Fishing for Litter, waaraan inmiddels 125 viskotters in Nederland en België deelnemen.

Hoogwaardige grondstoffen

In twaalf Nederlandse vissershavens, waaronder Harlingen, kunnen vissers hun opgeviste vuil in bigbags aan wal zetten, waar het wordt ingenomen om te worden gerecycled.

,,Gerecyclede netten leveren hoogwaardige grondstoffen op voor nieuwe producten”, zegt projectleider Jan Joris Midavaine van de KIMO op het pleintje achter het Natuurmuseum op West-Terschelling, waar de netten worden opgeladen.

De KIMO, een milieuorganisatie van kustgemeenten waarvan alle Waddeneilanden en Harlingen lid zijn, is initiatiefnemer van Fishing for Litter.

Oogst opruimacties

Voorheen ging het materiaal voor verwerking naar China, maar tegenwoordig doet Fishing for Litter zaken met een bedrijf in Slovenië. Er worden tapijttegels, badkleding en sokken van gemaakt.

Vanaf het begin van de wekelijkse opruimacties van de Milieujutter in 2008 is in totaal al 135 ton aan aangespoelde rommel van het strand van Terschelling opgehaald.

Om in de toekomst de afvoer van ingezamelde netten vanaf het eiland te vergemakkelijken, overweegt Fishing for Litter enkele bigbags op het eiland te plaatsen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement