Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Aan de slag met street art op Explore The North

Op Explore The North wordt uit een Rotterdams street art- en graffiti-archief geput. In het project Worm Pirate Bay wordt het archief van het Rotterdams ‘instituut voor avant-gardistische recreatie’ Worm onder meer gebruikt om nieuwe lagen over graffitikunst in de Leeuwarder binnenstad te leggen.

‘Dat agressieve gebruiken we niet. Ik geloof ook niet dat dat werkt.’’ De Vlaming Frédéric van de Velde bladert door een boek met foto’s met Rotterdamse graffiti in de jaren zeventig. Op een van de grijze plaatjes met zwarte letters is ‘Feyenoord, dood’ op een muur te lezen. ,,Ik denk ook niet dat dit in de jaren zeventig erg gewaardeerd werd’’, stelt Van de Velde. ,,Maar het is nu wel geschiedenis, dit boek zou bij een antiquariaat kunnen liggen.’’

Frédéric van de Velde legt verbanden tussen graffitiwerken.

Het overzichtswerk is een van de historische objecten die sinds donderdag op een tafel onder het raam uitgestald liggen in een pand aan de Turfmarkt, pal tegenover de Kanselarij. Een creatief team van Worm uit Rotterdam – ‘instituut van avantgardistische recreatie’ (de jongeren blijken onder meer uit Polen en Nieuw-Zeeland te komen) – is bezig uit het materiaal – boeken, zines, dvd’s en andere bronnen – stukken te kopiëren en combineren om knippend en plakkend nieuwe collages en zines te maken. In het kader van het project Worm Pirate Bay zoeken ze overeenkomsten in tags (‘graffititekst’) en beelden in de street art- en graffiti-archieven van enerzijds Rotterdam en anderzijds Leeuwarden.

Broedplaats

Worm is een creatieve broedplaats in Rotterdam, gevestigd in de oude NRC-drukkerij in de binnenstad. Janpier Brands, tot vorig jaar aan het roer bij Neushoorn in Leeuwarden, is er sinds februari directeur en heeft voor de primaire verbinding tussen de steden gezorgd. In juni was Worm ‘op residentie’ in Hull in Engeland - momenteel Culturele Hoofdstad van Groot-Brittannië – waar archiefmateriaal uitgewisseld werd: de start van het project van Worm om het grote eigen archief te ontsluiten en materiaal uit te wisselen, zoals dit weekend ook in Leeuwarden gebeurt. Programmeur en archiefbeheerder Van de Velde trok vijf jaar geleden van Vlaanderen naar Rotterdam en was tot twee weken geleden nooit in Leeuwarden geweest. En zegt over het project: ,,Janpier probeert te verbinden, bruggen te slaan. Ik heb gezegd: ik doe dit wel. Maar dan kijk ik naar kunst die vrije meningsuiting propageert.’’

Hij ging op zoek naar kunst die zowel in Rotterdam als Leeuwarden aanwezig is en kwam, na twee weken onderzoek in Leeuwarden, uit bij street art. In Leeuwarden zijn heel wat straten met muurschilderingen, graffiti en stickerkunst versierd. De kunst is nauw verbonden met de openbare ruimte en daarmee met de tijd en met veranderingen in die openbare ruimte. Door de Leeuwarder stadsgidsen wordt aan de street art genoeg historische waarde toegekend dat ze sinds vorig jaar met regelmaat een Street Art Tour langs de meest bijzondere voorbeelden in de stad organiseren.

Verzonken tempel onder de Oostergobrug van kunstenaar L.J van Tuinen; opgenomen in de route van Worm langs street art.

Bij Worm wordt gewerkt vanuit thema’s. Momenteel is het leidende thema ‘de avantgardistische staat’. Een thema dat ook wel past bij de werkwijze van street art-kunstenaars, die zich de stad met zichtbare kunstuitingen in het straatbeeld eveneens in zekere zin toe-eigenen.

Multimediaal archief

In het gebouw van Worm is ook een groot archief ondergebracht. Een ‘dwarsdoorsnede van de historische avant-garde’ volgens Janpier Brands. Het is een multimediaal archief, met opnames van concerten, filmvoorstellingen, platen, boeken, magazines, cassettebandjes. Voor een deel gevuld met zelfgemaakte kunst, voor een deel vergaard. ,,Bij een optreden denken we soms: ‘Ah. Dat is leuk’ en dan schaffen we het aan’’, legt Brands uit. Er is zelfs een soort mediatheek, waar bezoekers kunnen binnenstappen en kunnen vragen om iets uit het archief te kopiëren. ,,Allemaal experimentele kunst. We alterneren daartussen en willen verbindingen maken’’, zegt Van de Velde.

Zo ligt er nu een stapel archiefmateriaal in Leeuwarden: op tafel ligt een selectie uit het archief rond ‘kunst uit de openbare ruimte’ van Worm, archiefmateriaal van de Rotterdamse graffitiscene én archiefmateriaal dat het graffitiplatform in Leeuwarden hier heeft afgeleverd. Dat archiefmateriaal is het bronmateriaal in het project. ,,En alles refereert aan bepaalde tags, aan graffiti-slang’’, aldus Van de Velde.

De Koninginnekerk in Rotterdam; dit werk van Sylvia Overheul duikt op in de tour langs street art in Leeuwarden.

Mensen kunnen vandaag en morgen binnenwippen en er door decennia aan archief bladeren of een workshop volgen en meehelpen wat nieuws te scheppen. ,,Dat komt ook weer in het archief.’’

En dat is nog niet alles: ook worden op de werkplek sjablonen gemaakt met tags en beelden uit de Rotterdamse graffiti-archieven die op doorschijnend plastic geprint worden en in boekjes worden opgenomen. Ook op deze manier worden verbindingen gelegd tussen street art in Rotterdam en Leeuwarder street art. Op beide dagen zijn er tours langs locaties met street art in Leeuwarden waar je de boekjes op locatie naast en over werken op muren en objecten in het straatbeeld kunt houden.

Zo kunnen de werken door de contrasten en overeenkomsten met de beelden en woorden in de boekjes opnieuw worden beleefd. ‘Augmented reality’ wordt dit toevoegen van beeld aan de werkelijkheid genoemd, en er beloven zo intrigerende nieuwe boodschappen te ontstaan. ,,Wij doen dat natuurlijk analoog. We gebruiken geen Google ofzo’’, aldus Van de Velde.

Explore The North: Worm Pirate Bay. De Kanselarij, vr 24/11 en za 25/11, vanaf 14.00 uur

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement