AED in hulpnetwerk komt vaker in actie

Veel Friese AED’s zijn nog nooit gebruikt voor reanimaties. Dat lijkt te veranderen zodra meer hulpverleners toegang krijgen tot het apparaat.

Op veel plekken in Friesland hangt al jaren een AED (Automatische Externe Defibrillator), bedoeld om een elektrische schok toe te dienen aan iemand die geveld is door een hartstilstand. Bij het Rode Kruis zijn 1034 Friese AED’s bekend.

Uit een steekproef van deze krant bij bijna 180 van deze AED’s blijkt dat daarmee in totaal zo’n 50 reanimaties zijn uitgevoerd. Het gaat om 100 AED’s in eigendom van gemeenten, 48 AED’s in de Friese Poiesz-winkels, 8 exemplaren van Rederij Doeksen en 20 stuks bij dorpshuizen of sportvelden in kleinere dorpen.

De LC-steekproef wijst uit dat AED’s op het Friese platteland niet vaker gebruikt worden dan in die in de stad of andersom. Zo zijn de veertien exemplaren in Leeuwarden met elkaar even vaak ingezet (twee keer) als de enige geregisteerde AED in Molkwerum. In de stad wonen weliswaar meer mensen bij elkaar, maar omdat er ook meer AED’s aanwezig zijn, worden individuele exemplaren niet intensief gebruikt.

Meer in het LC+ artikel Levensader door Friesland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement