75 jaar bevrijding: vanaf donderdag dagelijks beeld Friese bevrijding

Canadese tanks voor het Leeuwarder Paleis van Justitie

75 jaar geleden waren Franse en Belgische parachutisten bij Appelscha geland, Canadese soldaten naderden Friesland. Het was de vooravond van de bevrijding.

Het moet aan de atmosfeer te voelen zijn geweest, dat de bevrijders naderden. ,,Vandaag beweerde men dat Zutphen en Meppel vrij waren. Als ’t waar is, komen ze dus al dichter bij’’, noteerde Adri Meindersma op 9 april 1945 in een van de dertien schriftjes, die hij tijdens de bezetting en de bevrijding volschreef. Meindersma, die dat jaar zeventien werd, woonde aan de Schrans in Leeuwarden, waar zijn vader een kruidenierszaak had.

’s Avonds hoorde hij nog meer geruchten: parachutisten waren geland, Drachten was misschien al vrij, ,,de Engelsen vechten reeds op Friesche bodem’’. Of het allemaal waar was wist hij niet, wel wist hij dat er veel Engelse toestellen overvlogen en het in het oosten dreunde van de bommen. En wat al dagen aan de gang was: Duitsers die via de stad wegtrokken. ,,Te voet, op wagens en in auto’s. Er vertrokken vanavond weer 2 Wehrmachtstreinen.’’

Donderdag begint in de Leeuwarder Courant een korte, dagelijkse serie van pagina’s, die een beeld geven van de dagen van driekwart eeuw geleden, toen ook in Friesland een einde kwam aan vijf jaar bezetting. Daarvoor is onder meer gebruik gemaakt van getuigenissen zoals die van Meindersma, maar ook van de voorbeeldige, zeer gedetailleerde bijlage De fles is leeg , die deze krant in 1995 maakte na gesprekken met toen nog levende getuigen.

Lees verder | 9 april 1945: De bevrijders staan voor de deur

menu