5G-proef Groningen ‘uitgesloten’ door Burum

DEN HAAG Een experiment met 5G-toepassingen in Groningen is ,,uitgesloten’’ door het satellietpark in Burum.

Staatssecretaris Mona Keijzer wil onder geen beding toestemming geven, zei ze woensdag in de Tweede Kamer.

Het snelle 5G-internet maakt gebruik van dezelfde 3,5Ghz-band als de satellieten in Burum, die deels van de inlichtingendiensten zijn. Het Agentschap Telecom heeft metingen uitgevoerd. Die brengen aan het licht dat er ,,in alle gevallen ontoelaatbare verstoringen optreden’’.

Groningen wil een experimenteervergunning aanvragen om proeven te doen met drones in de landbouw of met zelfrijdende auto’s. ,,Het kan niet’’, zei Keijzer. Boven de lijn Amsterdam-Zwolle is de uitrol van 5G voorlopig uitgesloten.

D66 en de VVD hadden een motie klaarliggen om de Groningse proeven toch door te zetten. Die motie is nu aangehouden. Keijzer komt deze zomer met een brief over mogelijke oplossingen. Ook de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Defensie moeten zich er over uitlaten, vanwege het belang van het park bij Burum voor de afluisterdienst.

Het CDA wil dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid komt over de uitrol van 5G over Nederland. Tijdens een eerder debat opperde de PvdA om de satellietschotels van Burum desnoods te verplaatsen naar ongebruikte boorplatforms op de Noordzee.

De Tweede Kamer heeft haast. Jan Paternotte (D66): ,,Nederland kan het zich niet permitteren om niet voorop te lopen’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement