571 Friezen met trekkerrijbewijs, maar effect is nog onduidelijk

Sinds de invoering van het trekkerrijbewijs hebben 571 Friezen dit papiertje in de wacht gesleept. Het gaat vooral om zestienjarigen.

Of de invoering van dit rijbewijs, in juli 2015, effect heeft op de verkeersveiligheid, is niet vast te stellen. Daarvoor is de looptijd van het nieuwe systeem nog te kort.

Certificaat

Het trekkerrijbewijs voor zestien- en zeventienjarigen werd ingevoerd omdat het aantal dodelijke ongelukken met landbouwvoertuigen bleef steken op veertien per jaar. Op andere fronten nam het tal dodelijke verkeersongevallen juist af.

'Van de deelnemers aan de examens is 5 procent vrouw'

Een speciaal trekkerrijbewijs, dat het oude certificaat verving, moest de verkeersveiligheid ten goede komen. Het rijbewijs geldt voor de openbare weg; voor het rijden op eigen erf is het niet nodig.

De invoering ervan is soepel verlopen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een eerste evaluatie. Per augustus 2017 zijn er bij het Centraal Bureau voor de Statistiek 86 opleiders bekend, verspreid door het hele land.

Gelderland

Tot 1 juli vorig jaar zijn er 6835 theorie-examens afgenomen en 6846 praktijkexamens. Van de deelnemers is 5 procent vrouw. Gelderland telt de meeste trekkerrijbewijzen (1533), gevolgd door Noord-Brabant (1347), Overijssel (947) en Friesland (571). Van de Friezen haalden er 522 alleen hun theorie-examen.

Over de periode 1987 tot 2015 gebeurden er jaarlijks gemiddeld 14 dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen. Verder werden er 82 ongevallen geteld die een ziekenhuisopname tot gevolg hadden en 117 ongevallen die alleen lichtgewonden opleverden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement