50 jaar geleden: Workum 'grôtfol' met boten

FOTO LC

Workum heeft het gisteren gemerkt, dat het als derde overnachtingsplaats van de dertig-meren-vloot was uitverkoren. Vanaf de Beginne-brug tot aan de Trekvaart lag het vol schepen, „grôtfol,” zogezegd.

De Workumers hadden er echter rekening mee gehouden en veel meer gedaan dan alleen maar een zeilersbal (uiteraard ook toegankelijk voor motorboot-bezitters) op touw gezet. Langs de kant stond namelijk een toiletwagen en de school was opengesteld als wasgelegenheid. Gistermorgen voeren om half tien vrijwel gelijktijdig een tachtigtal zeilschepen en veertig motorboten Sloten uit op weg naar het Slotermeer. Een grandioos gezicht, volgens ooggetuigen. Op het Heegermeer gingen veel scheepjes voor anker en namen ettelijke „dertig-meerders” een verfrissende duik. Ondanks dat het „veld” daardoor wat uitelkaar gerekt werd was het voor de spoorbrug in Workum toch nog een drangpartij, maar moeilijkheden en materiële schade had dit niet tot gevolg.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
De krant van toen