50 jaar geleden: Wegens geelzucht niet strooien

Sinterklaas mag op zijn feest, dat gezamenlijk in zaal Stoker te Jubbega wordt gehouden, niet met pepernoten laten strooien.

Dit verbod is uitgevaardigd op advies van de waarnemende arts, die via de vloer besmetting vreest en verder heeft bepaald, dat het feest gescheiden moet worden gegeven: voor leerlingen van scholen mèt en voor scholen zonder patiënten. Zo telt bijvoorbeeld de Minister J. B. Kan-school te Jubbega geen patiëntjes. Dokter K. van der Sluis voelt niets voor het sluiten van scholen. Wel is op zijn verzoek de boekenuitlening bij zaal Stoker gestaakt en zal de bibliobus ook niet rijden. Verder heeft de leraar muziek van de muziekschool te Heerenveen aan de zwaar getroffen 0.1. school De Feart (21 patiëntjes) zijn lessen aan de beide clubjes gestaakt en heeft ook de schooltandarts zijn controlebezoek uitgesteld. Dinsdag werden vier, maandag vijf nieuwe patiënten genoteerd, waardoor het aantal de honderd heeft overschreden. De arts verwacht in december („de topmaand voor deze ziekte’’) een verdere stijging. Bijeenkomsten in Jubbega gaan echter gewoon door. zo bleek ons bij informatie.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement