50 jaar geleden: Vogels broeden door

De spectaculairste stadsuitbreiding hebben we momenteel in noord waar bouwvakkers flat na flat omhoog jagen ten koste van land waar vroeger koeien liepen.

Het vee is weg maar de vogels, die hier elk voorjaar plachten te nestelen laten zich kennelijk niet intimideren. Dezer dagen wees men ons op drie nesten, alle binnen een vrij klein terrein aan Dammelaan tussen huizen en ringweg, waar ondanks verkeersherrie, bouwactiviteiten en gaan en komen van bewoners drie vogels broeden, een kievit, een scholekster en een bontbekpleviertje. De eerste troont vlak bij de ventweg, de tweede zit zowat onder de ramen van een hoekhuis en geniet alle bescherming der omwonenden, de plevier schuilt in het gras achter een reepje weggegooid lood niet ver van een asfaltstraat-in-wording. Met grote hardnekkigheid zijn ze bezig aan de laatste etappe in hun openluchtkraamkamer, haast niet van het nest te branden en in hun broeddrift weinig schuw.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement