50 jaar geleden: Scheren in de tijd van de baas

Elke morgen komen er acht mannen — niet steeds dezelfden — bij Philips in Drachten de poort binnen, die zich opzettelijk niet hebben geschoren.

In een fabriek, waar men voornamelijk scheerapparaten maakt, kijkt men daar niet vreemd van op. Immers de beste „proefbaan’’ voor scheerapparaten is een echte baard. De acht „proefkonijnen’’ mogen zich dan ook elke dag een poosje aan hun normale werk onttrekken, om zich in de fabrieksscheersalon van hun baard te ontdoen. Voor de leek mag de Philishave niet meer veranderd zijn dan van een één- in een twee- en sinds een jaar in een driekopsapparaat, maar voor ingewijden ligt de zaak heel anders.

Voortdurend wordt er nog aan het apparaat gedokterd en worden verbeteringen aangebracht die de consument op het eerste gezicht niet of nauwelijks opmerkt. Elke verbetering wordt na wetenschappelijke proeven het eerst in de eigen scheersalon op zijn waarde getest. „Op deze wijze worden er negen van de tien kinderziekten bovengehaald.’’

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement