50 jaar geleden: Pinksteren 1970 breekt records

FOTO LC

Pinksteren 1970 heeft vele records gebroken: wat het weer betreft en direct daarmee in verband staand de drukte.

Van half zes tot half elf gisteravond vormde het verkeer op de Afsluitdijk één file van soms vijftien kilometer lang . Om negen uur kon de Leeuwarder politie haar regelende taak bij Goutum weer opgeven. Uit de richting Warga, Wartena en Eernewoude waren de hoofdstedelingen weer huiswaarts gekeerd. De politie had hen in de lange, lange rij Leeuwarders laten voegen, die uit het zuiden komende weer hun huis opzochten. „Goutum” vormt op drukke zondagen altijd een „bottle-neck”, maar ditmaal duurde het spitsuur veel langer dan anders. Er waren meer mensen op pad en zij kwamen later thuis, omdat het weer hen bepaald niet noopte de huiselijke haard op te zoeken. De grote drukte op de Afsluitdijk en bij Goutum was voorafgegaan door „knelpunten” in de recreatiegebieden. In Appelscha en Rijs — om een enkel voorbeeld te noemen — had de politie handen vol werk om het verkeer in goede banen te leiden. De rotonde bij Heerenveen was één draaiende verkeerscircus en de politie van Sneek heeft in de flessehals, die deze stad in Rijksweg 43 vormt, ook wel gemerkt en geweten wat haar te doen stond met het regelen van het verkeer.

Het was druk in de vrije natuur. De bossen, de stranden en vooral het water lokten. In het water hebben de meesten zich nog niet gewaagd, want dat was nog te koud, maar op het water hebben zich des temeer mensen verpoosd. Een enorme „armada” was uitgevaren. Er stond een heerlijke zeilbries. Een „hoge” wind, dus was de „ondergrond” fris. In de luwte was het heerlijk — beslist warm soms — maar op het ruime water was een trui echt niet te warm.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.