50 jaar geleden: Onrust om striptease in 'Elkenientsje

FOTO LC

Lichte consternatie in Bergum onder de organisatoren van het jaarlijkse openluchtspel. Trinus Riemersma, bewerker van de dit jaar te spelen stukken, had verordonneerd, dat de naaktscène in ‘Elkenientsje’ (naar het middeleeuwse ‘Elckerlijc’) ook echt naakt moest zijn.

Dat had hij althans tegen het Vrije Volk gezegd. „Ik sta er op, dat er ook echt naakt te zien is en geen flauwekul.” Pater Doesburg (secretaris van de commissie), in eerste instantie de enige die per telefoon bereikbaar was, deed nogal onrustig bij het horen van de kwade tijding.

In het persoonlijke gesprek, later op de dag en in aanwezigheid van de andere commissieleden en regisseur pater Tobias Piron, is het kwestietje gauw de wereld uitgeholpen. „Ze Is nog nooit zo goed aangekleed geweest”, verzekert voorzitter notaris H. Harmsma. ‘Elkenientsje’ doet In het stuk de striptease, maar in plaats van bloot krijgt men aan het eind een nauwsluitend vleeskleurig costuum te zien Dat is te zeggen, op afstand lijkt het net echt bloot.

Trinus Riemersma, die er ook bij is, zegt met nadruk wel morele bezwaren te hebben tegen de onechte uitklederij, maar het klimatologische argument, dat de notaris daarna op tafel legt, daar kan hij ook niet onderuit. En daarmee is de kwestie uit de wereld.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.