50 jaar geleden: 'Onderlinges' fuseren

FOTO LC

Na een zelfstandig bestaan van precies zeventig jaren gaat de Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij „Gorredijk en omgeving” verdwijnen. Met ingang van 1 oktober aanstaande zal de maatschappij opgaan in de Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij van de gemeente Leeuwarden.

In de buitengewone ledenvergadering, die gisteravond werd gehouden, was niemand van de drie (!) aanwezige leden tegen het bestuursvoorstel. Toch zal de naam niet helemaal verloren gaan, want de nieuwe kombinatie zal optreden onder de naam „Leeuwarder Onderlinge, waarin opgenomen de Gorredijkster Onderlinge” Het bestuur was tot deze maatregel genoodzaakt, omdat op de lange duur in EEG-verband voorwaarden van kracht worden, die aan kleine „onderlinges” het bestaansrecht ontnemen. De premie zal voor de leden in Gorredijk omlaag kunnen, terwijl eveneens de polisvoorwaarden gunstiger zullen worden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
De krant van toen