50 jaar geleden: Levend ganzebord in Grouw

FOTO LC

Honderdveertig: vrolijke ganzeborders liepen gisteravond door Grouw. Ze deden mee aan het levende ganzebordspel, dat door VVV in samenwerking met de Stifting Grou was uitgeschreven.

Het was een spel met vele verrassingen. Zo moest er door de — meest jeugdige — deelnemers een Fries gedicht worden opgezegd, met een hellingbak over de haven worden gevaren, spijkers worden gezocht en ballen worden gegooid. Op een plaats waren eieren neergelegd waarvan de naam geraden moest worden. Het ganzebordspel begon op de Kade bij Hotel Oostergoo, waar de twintig groepen vanaf zeven uur achterelkaar startten. De route voerde langs vele historische plekjes in Grouw, waardoor de deelnemers, waaronder zich uiteraard veel toeristen bevonden, ook wat van de historie van het Friese watersportcentrum konden opsteken.

De Put in het ganzebordspel was in de muziektent gesitueerd. De groep die daarin verzeild was geraakt kon er slechts uitkomen door een bepaalde worp met de dobbelstenen. Was dat na vijf minuten nog niet bereikt, dan werd er door enkele tamboers geroffeld en moesten de deelnemers het „Buter, brea en griene tsiis” opzeggen.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.