50 jaar geleden: Lawei tjokvol op Theaterdag

FOTO LC

‘Wereldtheaterdag’ mag: een wat afgetrokken theoretisch begrip schijnen, in de Lawei te Drachten werd en was het gisteren klinkende (en massale) werkelijkheid.

Meldden zich vorig jaar ongeveer elfhonderd jeugdige belangstellenden, ditmaal werd de veertienhonderd bereikt en daarmee kreeg deze schouwburg iets van een bezette universiteit : alle zalen en zaaltjes zaten tjokvol; van ‘s morgens tien tot ’s middags vijf. Voor de Noorder Compagnie, die dit spectakel nu al een reeks van jaren organiseert, was het een fraai succes, te fraaier omdat de befaamde wanklank geen moment gehoord werd. Er was alleen maar een gezellige, plezante sfeer, waarin iedereen — van toeschouwers tot executanten (de hele Compagnie was op alle plaatsen tegelijk actief) — deelde.

Was het aantal jongeren dat zich door de Lawei bewoog, veel groter dan andere jaren, het aantal scholen en instellingen vertoonde ditmaal ook een meer gevarieerde samenstelling: van stad Groningen tot Heerenveen, van huishoudschool tot m.t.s., van mavo tot werkende jongeren (Beetsterzwaag), van De Oorsprong te Huis ter Heide tot de Woodbrookers in Kortehemmen. Een dan hebben wij nog maar een greep gedaan. Opmerkelijk en verheugend was de intense interesse die iedere bezoeker voor het theater met zijn vele boeiende facetten toonde.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
De krant van toen