50 jaar geleden: Klacht over Klukkluk

In het nieuwe blad „Schoolpraet’’ van de christelijke lagere en kleuterschool in Oldenzaal, maakt een onderwijzer zich zorgen over de invloed van Pipo de clown.

Eigenlijk is het niet Pipo maar de indiaan Klukkluk die wordt gekritiseerd, en wel om het koeterwaals dat hij spreekt. De onderwijzer heeft namelijk ontdekt, dat de kinderen nogal gevoelig zijn voor zijn taalgebruik. In een opstel vond hij „Mij hebben tien fouten gemaakt’’ en „De toren was er van de hoge’’. Het onderwijzend personeel doet jarenlange moeite, het gebruik van onze taal zo vlekkeloos mogelijk aan te leren en Klukkluk komt om tien voor zeven het een en ander op zijn manier overdoen, constateert de schrijver bedroefd en hij besluit: „Een verantwoord gebruik van dit machtige medium, dat de televisie toch is, kan wonderen doen, terwijl aan de andere kant blijkt dat de gevolgen van een verkeerde aanpak dieper doorwerken dan menigeen vermoedt.’’

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit de krant van een halve eeuw geleden. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement