50 jaar geleden: Kerkdienst is oppervlakkig

De belangstelling voor de kerkdiensten is snel aan het afnemen. Volgens ds. W. A. de Pree van Hindeloopen ligt de oorzaak hiervan in de kerkdiensten zelf.

„De traditionele kerkdienst is gewoonlijk zo ontstellend oppervlakkig, dat het geen wonder is dat vele mensen zich er beslist niet door aangesproken voelen,’’ zo schrijft hij in „Ons Kerkblad’’ van de hervormde ring Workum. „In de kerkdienst hoort de verkondiging van het evangelie centraal te staan. Daarbij gaat het er om dat geprobeerd wordt de bijbel te vertalen voor de situaties van onze tijd.’’ Voor een goede verkondiging zijn twee dingen nodig: kennis van de bijbel en haar boodschap én kennis van de wereld waarin wij leven. Daar ligt dan het probleem: „Als predikanten zijn we misschien wel goed op de hoogte wat betreft de bijbelse theologie, maar we weten praktisch niets van de moderne wereld en haar problemen – op dat punt zijn we volslagen leken. Dat is geen verwijt: je kunt nu eenmaal niet van alles op de hoogte zijn. Maar dat betekent wel, dat het volstrekt onjuist is dat de evangelieverkondiging door de predikant alléén plaats vindt.’’

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw geleden. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement