50 jaar geleden: Jerrycan met mierenzuur

De loodsboot Stern van West-Terschelling heeft op de Waddenzee nabij Vlieland een plastic jerrycan met mierenzuur van Duits fabrikaat opgehaald.

De verzegelde, zwarte jerrycan werd aan de rijkspolitie te West overgedragen. Er stond in rode letters op de jerrycan vermeld „Hüls, Hamburg, Western-Germany’’ en voorts de aanduiding „90% formic acid’’. Bij informatie bij de mijnopruimingsdienst in Den Helder en bij het TNO te Delft bleek, dat de inhoud gevaarlijk is. Bij aanraking met de hand bijvoorbeeld worden vlees en huid aangetast. Leeggieten in zee werd dringend ontraden, daar dan in wijde omgeving vissterfte kan optreden. Op het land laten leeglopen in de grond achtte men eveneens gevaarlijk. De jerrycan werd vanochtend aan de hoofdstrandvonder in bewaring gegeven. Mierenzuur wordt in de industrie gebruikt, onder meer bij het verven van wol, in leerlooierijen, ontsmetten van bier- en wijnvaten, conserveren van fruit, vruchtensappen en siloveevoeder en als toevoeging aan galvaniseerbaden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement