50 jaar geleden: Ingrijpende verbouwing station

FOTO LC

Over enkele weken zal worden begonnen met een ingrijpende verbouwing van het stationsgebouw der N.S. te Leeuwarden.

Het belangrijkste deel van de herindeling van de benedenverdieping betreft dienstruimten, maar ook het publiek zal gedurende ongeveer vier maanden een andere route moeten volgen om bij de treinen te komen. De toestand van het stationsgebouw is er de laatste maanden niet beter op geworden, want reparaties zijn met het oog op de verbouwing niet meer uitgevoerd. Als eerste stap is gepland de verplaatsing van de stationskapper naar de vroegere inlichtingenruimte. De plaatskaartenverkoop zal grondig gewijzigd worden. De bestaande zes smalle loketten maken plaats voor vier nieuwe, met aanzienlijk meer glas en liggende kaartenbakken in plaats van staande.

„Het contact met het publiek wordt hierdoor veel beter. De taak van de Spoorwegen bestaat niet alleen meer uit „het verkopen van kaartjes”, ook het verzorgen van langere tours en dergelijke, met daaraan gekoppeld het geven van meer informatie, neemt een niet onaanzienlijk deel van onze tijd en beslag”, zo vertelt de rayonchef. Daarom wordt de ruimte van de tegenwoordige kapperszaak bij de loketruimte getrokken.

De hal, waardoor men naar de treinen loopt, wordt verlegd naar de tegenwoordige bagage-afdeling, zodat men geen duistere hoek meer om hoeft maar rechtdoor kan lopen. Via een deur, die slechts naar buiten opengaat, komt de reiziger op het perron. Het station verlaten door de hal is dan dus niet meer mogelijk, dit kan uitsluitend via de bestaande uitgang.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.