50 jaar geleden: Grote verkeerstelling

In Leeuwarden zal binnenkort op verzoek van het ingenieursbureau voor Verkeerskunde in Den Haag door de gemeente een verkeerstelling worden verricht, die plm. een maand in beslag zal nemen.

Het bureau wil zijn theoretische veronderstellingen omtrent het verkeersverloop in de Friese hoofdstad aan de praktijk toetsen. Daartoe zullen 25-30 tellers en enquêteurs drie op de kaart van Leeuwarden getrokken verkeerslijnen gaan bemannen. Dat zijn de lijn Harlingertrekvaart-Westersingel-Dokkumer Ee, de lijn Harlingertrekvaart-Zuiderstadsgracht-Nieuwe Kanaal naar Schildkampen en de lijn Dokkumer Ee-Oostergrachtswal-Nieuwe Kanaal. Eerst zal het spitsuur in Leeuwarden worden vastgesteld. Dit hoopt men te kunnen doen door op verschillende dagen en tijden tellingen te verrichten. Daarna zal geteld worden hoeveel weggebruikers (onderverdeeld in groepen) van deze lijnen gebruik maken. De enquêteurs zullen correcties moeten aanbrengen. Men hoopt door vraagggesprekjes met buspassagiers te kunnen vaststellen wie van hen de lijn reeds eerder die dag als voetganger gepasseerd zijn.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement