50 jaar geleden: Fietselfstedentocht met bekende schaatscracks

FOTO LC

Pinkstermaandag wordt weer de Friese rijwielelfstedentocht, met start en finish in Bolsward, gehouden. Als de voortekenen niet bedriegen zullen dit jaar zon achthonderd peddelaars trachtten deze monsterfietstocht van 230 km uit te fietsen en dat aantal is beduidend meer dan vorig jaar.

De voorzitter van de Rijwielelfstedentochtvereniging verbaast zich daar niet over. „Er is geen mooiere manier denkbaar om Friesland te leren kennen dan op de fiets” stelt hij. Dat de fietselfstedentocht de wind in de zeilen heeft blijkt ook wel uit het feit dat er zo’n 250 deelnemers voor de eerste maal meerijden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de „veteranen” die nooit ontbreken. Bij de nieuwelingen bevinden zich enkele zeer bekende schaatscracks. Dat zijn: Kees Verkerk, Stien Kaizer, Jappie van Dijk, Akke Falkena en Jeen van den Berg, hoewel de laatste al voor de tiende maal meerijdt en dus in aanmerking komt voor het gouden insigne.\

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw geleden. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
De krant van toen