50 jaar geleden: FRS schaft ledenschetsers af

Met een vrij grote meerderheid van stemmen heeft de ledenvergadering van het Friesch Rundvee-Stamboek bij zitten en opstaan besloten de 5500 ledenschetsers van pas geboren kalveren af te schaffen en over te stappen op het systeem van het gecoördineerd schetsen zulks in samenwerking met de Gezondheidsdienst, de melkcontrole en de ki-verenigingen.

Met een vrij grote meerderheid van stemmen heeft de ledenvergadering van het Friesch Rundvee-Stamboek bij zitten en opstaan besloten de 5500 ledenschetsers van pas geboren kalveren af te schaffen en over te stappen op het systeem van het gecoördineerd schetsen zulks in samenwerking met de Gezondheidsdienst, de melkcontrole en de ki-verenigingen. De financiering van dit systeem komt rond met een bijdrage van de Gezondheidsdienst en van de Centrale Melkcontrole Dienst, waartoe een aantal controleverenigingen hun toestemming nog moeten geven. Als bijkomend voordeel van het gecoördineerd schetsen noemde de voorzitter van het stamboek het beschikbaar komen van 60.000 melklijsten meer voor de berekening van de productievererving van stieren in Friesland. De secretaris beval het nieuwe systeem aan, omdat het een vlugge en betrouwbare informatie geeft over de gang van zaken in het bedrijf en omdat het een snelle selectie op de gebruikswaarde van de dieren bevordert.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement