50 jaar geleden: Emmy terug uit Moskou

Gisteravond is de vroeger in Leeuwarden wonende Nederlandse violiste Emmy Verhey (19 jaar) uit Moskou in ons land teruggekeerd.

Zij heeft sinds september vorig jaar aan het conservatorium te Moskou gestudeerd met een beurs van ƒ 13.000 per jaar, die haar was toegekend door het Oscar Backfonds, nadat zij op het gelijknamig concours de eerste prijs had behaald. Zij kreeg in Moskou twee tot drie keer per week vioolles van David Oistrach of van een van zijn assistenten. Oorspronkelijk was haar toegezegd dat zij ook volgend cursusjaar aan het conservatorium de lessen mocht volgen, doch vorige week dinsdag trok het Russische ministerie van cultuur deze toezegging plotseling in. Als reden hiervoor gaf' het ministerie op dat ook jonge talenten van andere landen die kans moesten krijgen. Emmy deelde bij haar aankomst op Schiphol mee' dat er ook nog andere motieven waren, doch was niet bereid te zeggen welke.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement