50 jaar geleden: De zgn. soft drugs

Een grote drom aandachtige, soms interrumperende, jeugdige luisteraars, was gisteravond samen in het JOK-gebouw waar het programma van Provadya? een forum vermeldde, dat wat meer licht wilde brengen in het vraagstuk van de zgn. soft drugs.

Hun zegje zeiden mejuffrouw mr. M. Dijksma van de Rijkspolitie te Leeuwarden en de heren mr. H. W. Kuipers, substituut officier van justitie uit dezelfde stad, E. Daalder, directeur van het CBA te Groningen, T. Jongsma, psychiater, Th. H. van Haaren, secretaris van de Provinciale Reclasseringsraad in Friesland en de Amsterdamse redacteur van een psychedelisch blad Geluk. Van vele kanten kon men dus enkele facetten benaderen, zoals de vraag wat die kunstmatige extase voor iemand kan betekenen. :

„Het kan een belangrijke ervaring zijn in je leven’’ — „Een belevenis van essentieel belang. In deze jachtige tijd is weinig tijd voor extase’’ — „Een geluksbelevening kan van belang zijn’’ „Ik ben bang dat deze dingen modeverschijnselen gaan worden, ik ben bang dat we wat al te veel het accent er op gaan leggen’’ (Mr. Dijksma) en „Als je een extase gaat opwekken gaat de glans er af’’ (mr. Kuipers). Er waren enige lieden in de zaal, die wisten wat het roken van sticks betekent. Gepsreksleider (docent) K. de Wit: ,,Is de extase van b.v. een verliefheid ermee te vergelijken?’’ ,,Nee, dat haalt er niet bij. Het is anders.’’ De redacteur van het blad Geluk: „De mensen gaan op andere wijze waarnemen. Je herinnert je een heleboel dingen.’’

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement