50 jaar geleden: Daverend nachtfeest voor schaatsfonds

FOTO LC

De nacht van het Fries Trainingsfonds is voorbij. De Harmonie te Leeuwarden barstte haast uit zijn voegen van het daverende feestgeweld, bijgewoond door ruim vijftienhonderd Friezen en Friezinnen.

Om half zes vanmorgen verlieten de laatste gasten van de ‘Dolle Schaatsnacht’ het Harmonie-gebouw, waarna nog een groot aantal naar de juist begonnen veemarkt in de Frieslandhal togen om ook daar nog donateurskaarten voor het Trainingsfonds te verkopen. Gisteravond om half elf begon het festijn waaraan tal van plaatselijke, provinciale en nationale bekendheden medewerking verleenden. Geheel belangeloos, zodat de opbrengst van de dolle nacht vrijwel in zijn totaal in de kas van het fonds gestort kon worden. En die opbrengst loog er niet om: vijfenzeventighonderd gulden! Tal van prominenten woonden het feest bij. Tot diep in de nacht werd er doorgefeest in een dreunende Harmonie. Om vijf uur vanmorgen vroeg was de politie aanwezig om de stroom auto’s uitgeleide te doen. Het gezelschap, dat nog naar de Frieslandhal trok, veroorzaakte daar onder de veelal nog slaperige boeren grote verbazing door de luide yells: „Heya Atje, Heya Atje” en vrolijke carnavalsliederen. Tegen zevenen was het feestrumoer verstomd in Leeuwarden.

De rubriek ‘50 jaar gelden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

home
net-binnen
menu