50 jaar geleden: Boeren keren minister rug toe

FOTO LC

„In tijd van hoogconjunctuur de boer met de rug tegen de muur”, „Margarine op brood is een ieders dood” en „Met meer melk minder mans” waren enkele van de leuzen, waarmee de demonstrerende boeren vanmiddag voor het Provinciehuis minister Lardinois verwelkomden.

Op verzoek van de actieleiders, die gebruik maakten van een geluidswagen, hielden de boeren het rustig. Toen de minister arriveerde, viel er een doodse stilte , terwijl de ruim tweehonderd boerendemonstranten hem de rug toedraaiden. Daarmee wilden ze doen blijken dat, wanneer er geen krachtige maatregelen worden genomen ter verbetering van de positie van de boeren, ze de minister voorgoed de rug zullen toedraaien. Ter verhoging van de rouwstemming droegen de demonstranten zo veel mogelijk zwarte paraplu’s, waaraan rouwlinten waren bevestigd. Minister Lardinois verdween snel in het Provinciehuis, waarna door de actiecomité’s via een geluidsinstallatie werd omgeroepen dat de demonstratie afgelopen was.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

home
net-binnen
menu