50 jaar geleden: Boef wordt prediker

Als Jan Verkerk (36) urenlang over zijn bewogen leven vertelt, komt één zin steeds terug: „ik geloof in de bijbel van kaft.’’

Jan Verkerk is een tengere man met een volle apostolische zwarte baard, grijzende slapen en felle, doorleefde ogen. Van 1949 tot eind van de jaren vijftig pendelde de toen nog baardeloze Jan Verkerk op en neer tussen de Nederlandse en Duitse gevangenissen, die in zijn geval verbonden waren door het pad van de misdaad. Jan Verkerk beschrijft zich zelf uit die tijd als een Bonnie en Clyde met steeds wisselende Bonnie. Als Revolver-Johnny was hij de schrik van de Duitse Autobahnen. In maart 1959, toen hij de voorlaatste keer een gevangenis verliet, voltrok zich de grote verandering: Jan Verkerk bezocht met een kennis een kerkdienst, louter en alleen omdat er tegenover de kerk geen kroeg was waar hij de tijd koh doden gedurende de afwezigheid van zijn religieuze vrienden. De rover-verduisteraar-dief-inbreker van weleer was op slag bekeerd. Zijn leven veranderde. Zijn groeiend religieus besef en sociaal bewustzijn culmineerden in predikbeurten in Nederlandse gevangenissen en leidden laatstelijk tot het plan-Minnertsga: een financiële aktie voor een thuis voor kinderen van gedetineerden, tevens opvangcentrum voor ex-gedetineerden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement