50 jaar geleden: Akademy en Enkabé

De Friese spreekwoordwedstrijd van de Fryske Akademy en de coöperatieve inkoopvereniging Oostergo (Friese Enkabé) blijft nog steeds in de belangstelling.

„Er komen wel minder inzendingen binnen dan in het begin, maar dat komt omdat we nu in de vakantietijd zitten. In het begin kregen we 500 of 600 kaarten per week binnen, nu ongeveer 150’’. Dat zegt de heer J. M. Kok, directeur van het Leeuwarder advertentiebureau BoumanZoals bekend, heeft de inkoopvereniging in januari een Friese spreekwoorden- en gezegdenwedstrijd uitgeschreven. Deze wedstrijd duurt tot eind oktober. Elke week wordt een boekenbon uitgeloofd voor degene, die in die week het mooiste of origineelste spreekwoord inzendt. De Fryske Akademy werkt mee aan deze prijsvraag omdat men op deze wijze nog aan uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden hoopt te komen die men nog niet kent, en die men wil gebruiken voor het grote Friese woordenboek. Men werkt al 30 jaar aan dit woordenboek, en heeft de beschikking over bijna 2.500.000 kaartjes met woorden en uitdrukkingen. De kans dat er nog nieuwe uitdrukkingen bijkomen bestaat, maar is niet erg groot. (Friese Koerier, 12 juli 1968)

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl of voor de Friese Koerier naar www.delpher.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement