5 augustus 1990: Prince speelt in Heerenveen

Een keer trad de donderdagavond overleden muzikant Prince op in Friesland. Op 5 augustus 1990 in Thialf in Heerenveen. De Leeuwarder Courant besteedde er destijds uitgebreid aandacht aan. Een chronologisch overzicht uit het LC-archief.

Op 4 juli wordt in het korte berichtje 'Concert Prince in IJsstadion Thialf' aangekondigd dat de 'wereldberoemde zanger-gitarist' naar Heerenveen komt. Twee dagen later komt daar nog een berichtje bij. De muzikant zal mogelijk verblijven in Lauswolt. Al maakt de leiding van het hotel zich wel een beetje zorgen. ,,Een bubbelbad hebben we niet."

In de weken na de aankondiging gaan de tickets in de verkoop. Dat werd aangekondigd met een advertentie. Aanvankelijk loopt het niet echt storm, daarna komt de verkoop goed op gang en uiteindelijk verkoopt het concert zo goed als uit.

House

Voordat 'His royal badness' naar Thialf komt, wijdt muziekrecensent Jacob Haagsma een beschouwend artikel aan hem. Het zijn de hoogtijdagen van de house en Prince probeert zich daar ook naar te voegen. Of hij dat kan? Daar is Haagsma nog niet zo zeker van. ,,Het is de vraag of hij wel in staat is zich het house-idioom net zo eigen te maken als die andere vormen van zwarte pop die Prince zo overtuigend geabsorbeerd heeft dat het soms is alsof hij ze eigenhandig uitgevonden heeft."

Warmte

Wanneer Prince naar Heerenveen komt, is het vreselijk warm. In de dagen voorafgaand aan het optreden van de ster toogt een van de redacteuren naar het ijsstadion om te onderzoeken of het straks niet te warm zal zijn. Directeur Jan Wagenaar, 'gelegenheidsfan', stelt de journalist gerust: ,,Het luchtbehandellingssysteem zuigt niet alleen rook weg maar zorgt ook voor verkoeling."

Op 5 augustus is het concert. De volgende dag staan er maar liefst drie stukken in de krant. Op de voorpagina prijkt een foto met daarboven de kop 'Rimpelloze dansshow van Prince in Thialf stadion'. Binnenin is ruimte voor een recensie van Jacob Haagsma. Hij zag dat Prince als gitarist ,,behoorlijk heftig in de weer" was. Het concert was een ,,langgerekte climax".

Afterparty

Na het concert verwacht men dat de kleine man uit Minneapolis nog ergens zal optreden in een discotheek. Redacteur Roel Snijder wil daarbij zijn en volgt de bus van de muzikant van Heerenveen tot het Amsterdamse Rokin waar het gezelschap de Roxy induikt, destijds de bekendste club van Nederland. Van een concert komt het uiteindelijk niet. 'Geilneef Prince' zit met een van de dames van Loïs Lane te snoezen en maakt geen aanstalten om de gitaar om te hangen. Diep in de nacht vertrekt hij naar zijn hotel. Waarom er niet gespeeld is in de Roxy? Zijn entourage antwoordt nonchalant: ,,Weet ik veel..."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement