Andy Scott ontwierp The Kelpies. Het beeld staat in het Helixpark in het Schotse Falkirk. ARTIST'S IMPRESSION

28 meter hoge ijzeren paard bij Afsluitdijk vergeleken met het Vrijheidsbeeld

Andy Scott ontwierp The Kelpies. Het beeld staat in het Helixpark in het Schotse Falkirk. ARTIST'S IMPRESSION

Een herkenbaar baken van trots en elegantie, dat wordt het 28 meter hoge ijzeren Paard van Fryslân dat op de zeedijk op de Kop van de Afsluitdijk moet verschijnen.

Het Vrijheidsbeeld in New York, het christusbeeld van Rio de Janeiro, de Eiffeltoren in Parijs en The Angel of the North in Engeland. De stichting die het 28 meter hoge ijzeren paard op de Kop van de Afsluitdijk wil realiseren, heeft lef. Zij durft in het bidbook de vergelijking aan te gaan met internationaal vermaarde kunstwerken.

Of het paard er ook werkelijk komt, is nog niet helemaal zeker. Binnenkort hoopt Cees Roozemond, voorzitter van de stichting, de knoop door te hakken. Deze week verwacht hij de laatste berekeningen, volgende maand kan dan het besluit vallen. Roozemond gaat ervan uit dat het plan door zal gaan. ,,Iedereen is positief. Dit paard komt er. Al moet ik het zelf in elkaar lassen.’’

Wat de kosten precies zijn, is ook nog niet geheel duidelijk, want die zijn mede afhankelijk van de precieze plaats voor het beeld. Er zijn vijf opties in het gebied rond Zurich, maar een daarvan, bij het Waddencentrum op Kornwerderzand, is al afgevallen.

Bezoekerscentrum en expositie

Een plek vlakbij het HaJé-restaurant in de oksel van de twee snelwegen lijkt favoriet, omdat dat gecombineerd kan worden met de horeca-infrastructuur die er al ligt. Die zou ook plaats kunnen bieden aan een bezoekerscentrum. ,,Er zijn besprekingen gaande om tot een intensieve samenwerking te komen tussen de HaJé-keten en Het Paard van Fryslân. Niet alleen qua accommodatie, maar ook op het gebied van financiën en exploitatie’’, aldus het bidbook.

In het bezoekerscentrum zou in samenwerking het het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek een permanente expositie over het Friese paard kunnen komen, alsmede een expositie over het Unesco Werelderfgoed Waddenzee.

'Dit paard komt er. Al moet ik het zelf in elkaar lassen'

In het bidbook wordt ook gesteld dat HaJé het bestaande pand wil slopen om plaats te maken voor een nieuw hotel-restaurant. Maar dat is niet aan de orde, zegt Thierry de Jager.

,,We zitten er nog niet zo lang en zijn druk aan het verbouwen en verbeteren en gaan daar ook nog mee door. Natuurlijk willen we graag meedenken en meedoen, maar meer dan een paar verkennende gesprekken zijn er nog niet geweest. Laten we eerst afwachten of het paard er ook komt en waar. Daarna zien we wel verder.’’

Landmark

Roozemond noemt de plek bij HaJé ideaal, maar heeft als optie ook nog het Fries Landbouw Museum bij Leeuwarden achter de hand. ,,We willen het paard het liefst als  landmark  op de zeedijk. Lukt dat niet, dan is de combinatie met het landbouwmuseum ook niet verkeerd natuurlijk. Ook daar zien we zeker mogelijkheden.’’

Eerder werd een bedrag van 2,3 miljoen euro genoemd voor het hele plan. Wie het bidbook leest, ziet dat het al bijna een miljoen euro meer is. In totaal wordt gerekend op een bijdrage uit verschillende fondsen van 945.000 euro en wordt ervan uitgegaan dat er 2,5 miljoen euro kan worden opgehaald bij sponsoren, partners, overheden, grote fondsen en bedrijven die meewerken aan de verbetering van de Afsluitdijk.

Voor de exploitatie wordt gedacht aan het heffen van entreegelden en inkomsten uit evenementen en theatervoorstellingen. Daarbij wordt met een schuin oog gekeken naar  de Kelpies , twee enorme metalen paardenhoofden, die ook gemaakt zijn door kunsternaar Andy Scott – die ook het Friese paard ontwierp – en die in Falkirk in Schotland staan. Rond die beelden is een bezoekerspark verrezen dat in vier jaar tijd drie miljoen bezoekers trok.

Fries schroot

In het bidbook vallen twee bijzondere acties op. Zo wil de stichting dat het paard wordt gebouwd van Fries schroot. Dat drukt niet alleen de kosten, het versterkt ook het gemeenschapsgevoel. Iedereen kan grondstoffen aanleveren voor dit kunstwerk. En bij de bouw worden Friese bedrijven en scholen betrokken.

Het tweede plan is de Thústocht voor vijfhonderd Friese paarden over de Afsluitdijk. Het is een groots opgezette tocht van bijna 44 kilometer lengte van Noord-Holland naar Friesland. ,,Gebaseerd op de Friese volksheld Grutte Pier zal de colonne als een triomftocht Fryslân bereiken’’, aldus het bidbook. De tocht zou in het najaar van 2018 worden gereden als onderdeel van LH2018, maar is verschoven naar dit jaar. De precieze datum staat nog niet vast.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct