23 jaar Piets Weer op SBS: 2,3 miljoen kilometer door Nederland voor bijna 20.000 weerberichten

In 23 jaar SBS6 zag Piet Paulusma het hele land en het hele land keek naar Piet. Na dit jaar geen oant moarn meer op SBS6. Hij wordt de laan uitgestuurd.

Piet Paulusma rijdt voor SBS6 zo'n 100.000 kilometer per jaar, dus reken maar uit: hij reed zo'n 2,3 miljoen kilometer door Nederland in de afgelopen 23 jaar. Met gemiddeld drie weerberichten per dag: bijna 20.000 weerberichten in totaal. Over zon, regen, wind, hoogwater, paraplu's en barbecue-cijfers.

Piet Paulusma werkte sinds 1996 voor SBS6. Zijn doorbraak volgde tijdens de Elfstedentocht van 1997. Hij was toen net in dienst van SBS en praatte in het programma Hart van Nederland het weer aan elkaar. Al snel werd hij een begrip in Nederland en kreeg hij zijn eigen programma: Piets Weer, iedere dag rond 22:50 uur. Dat werd uitgebreid met twee korte weersverwachtingen eerder op de avond. Tussen twee programma's door of tijdens een reclamebreak: keek je een avondje SBS, dan zag je Piet minimaal drie keer.

Hij stond in Efteling of op het wad bij Terschelling, op een winderige dijk of gewoon op het dak van zijn herenhuis in Harlingen. Tussen koeien of ergens op een camping: Piet zag het hele land en het hele land keek naar Piet. Hij reed net zo lief naar Ens of Zuid-Limburg als naar Makkum.

Lees ook: Piet Paulusma na 23 jaar gedwongen weg bij SBS

Piet Paulusma houdt vast aan zijn voorspelling: 'Het wordt heel koud'.

Piet is publiek bezit. Hij kan niet de straat op of hij hoort: 'Piet, wannear krije we snie?'  of 'Oant moarn!'. Hij vindt het ,,prachtich'', zei hij in een interview met de Leeuwarder Courant in 2014. ,,As dat net sa wie, hie ik it net sa lang folholden.''

Door zijn dagelijkse praatje bij SBS is hij een Bekende Nederlander, en dat vindt hij helemaal niet erg. ,,Ik bin hast eltse dei op tillefysje. Dat ik dertroch gjin privacy mear ha, der kin ik wol tsjin. Ik fyn it prachtich. Mar dat kin allinnich mar omdat it by myn karakter past. Ik spylje gjin toanielstikje. Ik hoech allinnich mar mysels te wezen'', zei hij in 2014.

Piet Paulusma, geboren op 15 december 1956, deed de mavo in Franeker en de havo in Harlingen, maar maakte de laatste niet af. Van 1974 tot en met 1996 werkte hij voor PTT (nu KPN). In 1985 begon hij bij Omrop Fryslân als weerman, vanaf 1996 ook voor SBS6. Eigenaar Talpa wil na 23 jaar van hem af. Zijn contract loopt eind 2019 af en dat wordt niet verlengd.

Piet heeft vier dochters en een zoon. Dochter Martsje werkt voor zijn bedrijf, Piet Paulusma Meteo Services. Zij verving hem afgelopen zomer, toen hij met gezondheidsklachten werd opgenomen in het ziekenhuis en gedwongen rust moest nemen. Na een paar weken keerde hij terug op televisie. En waren een van de weinige weken dat hij in 23 jaar niet op landelijke televisie was. Want Piet en vakantie? Twee weken voor de bouwvak en twee weken in het najaar. Niet meer.

Memorabele momenten

In 23 jaar zag Piet Paulusma zowat iedere camping en elke kinderboerderij. Een greep uit zijn vele weersverwachtingen. Zoals een ietwat aangeschoten Piet op een barbecue van radiozender Radio 10, of tijdens de TV draait door van De Wereld Draait Door, over een lammetje oant moarn kan zeggen. Of Carlo, die in het SBS-programma Wedden Dat Ik Het Kan de locaties van Piet Paulusma moeiteloos kon oplepelen, door maar een paar seconden naar het weerbericht te kijken. Hij herkende met gemak Makkum, Purmerend, Leeuwarden, Zwolle en Terschelling.

Lees ook: Piet Paulusma past niet meer in het SBS-plaatje: 'Dat ha ik te respektearjen'

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement