50 jaar geleden: Stemmen met de machine

FOTO LC

Het stembureau te Beetsterzwaag had gisteravond om enkele minuten over zeven als eerste in Friesland de uitslag van de verkiezingen.

Dat kwam, omdat de uitslag meteen na afloop viel af te lezen van de fraaie stemmachine van 8.500 gulden, die de gemeente Opsterland heeft gekocht. De machine heeft het gisteren uitstekend gedaan. Er waren geen tegenslagen, en voor het geval die er al geweest waren, stonden twee deskundigen klaar: de heer C. Halm, vertegenwoordiger van Samson NV te Alphen aan de Rijn en de ‘heer P. Hoogma, vertegenwoordiger van de NV Nederlandsche Apparatenfabriek te Groenlo.

Burgemeester H. Posthuma van Opsterland, voorzitter van het stembureau, zei ons: „Dit is de eerste keer, dat ik met een stemmachine werk. De verkiezingen met een stembiljet gaven misschien wat meer gewicht aan het uitbrengen van de stemmen, maar het gaat de kant van de machines wel uit waarschijnlijk”.

Er is gisteren veel gelachen op het stembureau in Beetsterzwaag, dat met Steenwijk de enige plaats in het Noorden was, waar automatisch werd gestemd. Want hoewel de heer Halm gistermorgen voorspelde: „Het gaat zo gemakkelijk, straks met de raadsverkiezingen hollen ze langs die machine”, is stemmen met behulp van een machine toch nog niet zo eenvoudig.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

home
net-binnen
menu