160 wilde paarden moeten weg uit Oostvaardersplassen - kunnen ze naar Friesland?

Ze mogen in leven blijven, maar moeten wel weg: 160 konikpaarden waarvoor in de Oostvaardersplassen geen ruimte meer is. De vraag is waar dan wel.

Waarom moeten de paarden uit het natuurgebied?

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor maximaal 450 wilde konikpaarden, heeft de provincie Flevoland bepaald. Volgens de laatste tellingen zijn het er nu 160 te veel.

Deze paarden worden niet afgeschoten, zoals bij de edelherten gebeurt. Staatsbosbeheer wil de overtollige dieren wegvangen en uit het gebied verplaatsen.

Waar moeten de paarden naartoe?

In elk geval naar een natuurgebied, maar verdere besluiten zijn nog niet genomen. Staatsbosbeheer moet eerst zorgen dat de wilde paarden de status van ‘gehouden dieren’ krijgen, zegt woordvoerder Imke Boersma.

,,Mede daarom richten we een speciale vangweide in binnen de Oostvaardersplassen. Als wilde dieren kunnen de paarden niet worden vervoerd, als gehouden dieren wel.”

Kan It Fryske Gea nog konikpaarden gebruiken?

In gebieden van It Gea, zoals het Mandefjild bij Bakkeveen en de Ryptsjerkerpolder, grazen nu Exmoorpony’s. Voor koniks is geen ruimte, zegt woordvoerder Elske van der Kooi.

,,Onze Exmoorpony’s blijken nogal bijzonder te zijn. Ze horen binnen het ras tot een afstammingslijn die dicht ligt bij de echte oerpaarden. Als er bij ons ruimte vrijkomt, reserveren we die liever voor de Exmoors.”

Ook Natuurmonumenten zit niet te wachten op meer paarden, zegt een woordvoerder. Op Schiermonnikoog grazen pony’s en is geen ruimte meer.

In het Lauwersmeergebied lopen wél koniks rond: passen daar nog dieren bij?

,,Er is nu een optimum”, zegt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. ,,Er lopen al 500 runderen en 250 paarden.” De natuur kan misschien wel meer grazers aan, maar dan verandert ook de ecologie van het gebied.

Zouden de huidige konikpaarden eventuele nieuwkomers wel accepteren? ,,Misschien wel als je een compleet groepje met een eigen leidmerrie toevoegt’’, zegt Kloosterhuis.

,,Maar zomaar wat losse dieren erbij zorgt voor onrust. Binnen de ‘harems’ wordt voortdurend een nieuwe rangorde bepaald.”

Wat gebeurt hier eigenlijk met ‘overtollige’ paarden?

Elke twee jaar worden de paarden in de Lauwersmeer verzameld in een vangkraal. Als de kuddes te groot worden, of als er dieren zijn die niet meer passen in een gezonde populatie, wacht voor deze dieren doorgaans de slager.

Doorslaggevend hierbij is dat deze koniks geen wilde dieren zijn maar gelden als vee, zegt boswachter Kloosterhuis. ,,Als het nodig is krijgen ze ook veterinaire zorg.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement