Gebeurt er echt niks rond 11Fountains? Of is het alleen nog niet zichtbaar? Deze week luidden de fonteincommissies de noodklok. LF2028 reageert op de kritiek en zorgen.

,,De zorgen die de commissies zich maken, die begrijp ik”, steekt Lieuwe Krol van LF2028 van wal. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal. ,,De kritiek dat zij niet weten wie zij moeten bellen, bij wie ze hun vragen kwijt kunnen, dat klopt niet. Eind februari, begin maart hebben we een bijeenkomst georganiseerd waar zes of zeven van de commissies bij aanwezig waren. En daar hebben we uitgelegd hoe het nu verder gaat, wat ze kunnen verwachten en wat we willen.”

Lees ook: Grote zorgen om toekomst van 11Fountains

Kort gezegd komt het erop neer dat Krol en Sjoerd Bootsma – als kwartiermakers van LF2028 en verantwoordelijken voor de programmering voor de komende jaren – zich in december hebben ontfermd over de marketing rondom de Fonteinen.

Overigens zonder budget. De legacyorganisatie LF2028 heeft van de provincie eind vorig jaar weliswaar een half miljoen euro meegekregen voor marketing en organisatiekosten, maar daar waren de fonteinen niet bij inbegrepen.

En om het nog wat lastiger te maken: de verantwoordelijkheid voor de fonteinen wisselde de afgelopen jaren nogal eens.

De provincie trok het project in 2017 naar zich toe en haalde 11Fountains weg bij LF2018. De gemeenten waarin de fonteinen staan, zouden zorgen voor onderhoud, de aankleding van de omgeving en andere kleinere zaken. De helft van de ‘Fonteingemeenten’ heeft daar volgens Krol rekening mee gehouden, de andere helft niet.

Klachten over fonteinen

Tot eind vorig jaar was er tevens een projectorganisatie voor de fonteinen, de marketing voor 11Fountains werd meegenomen in de totale marketing van LF2018. Maar met het einde van het Culturele Hoofdstadjaar hield dat op, zoals ook de organisatie LF2018 niet meer bestaat.

Terug naar een aantal van de klachten. Het ontbreken van informatiebordjes in meerdere talen. De bewegwijzering, het feestelijke moment van ‘Kletterdei’ waarop de fonteinen weer aan werden gezet, maar wat niet helemaal lukte.

'Ja, het is raar dat een jaar na de opening de bordjes er nog niet staan'

,,Als de fonteincommissies zeggen dat ze dit missen, dan snap ik dat. Ja, het is raar dat een jaar na de opening de bordjes er nog niet staan. Maar eind deze maand staan ze er wel. In vier talen. De bewegwijzering? Ja dat is lastiger. Iedere gemeente heeft een eigen stijl van bordjes, dus is daar individueel mee bezig.''

,,En Kletterdei? Dat zou pas plaatsvinden in mei, maar ik heb het naar voren gehaald, omdat er nu ook al toeristen zijn en dan kan je niet verkopen dat de fonteinen het nog niet doen.”

'Marketingplan tweede helft van het jaar klaar'

Aan een marketingplan voor de fonteinen wordt gewerkt. Met de elf steden, met de ondernemers, met anderen. ,,Laten we wel zijn, de fonteinen zijn publiekstrekkers. En ook nu is en blijft er aandacht voor, in binnen- en buitenland.” Als het goed is, is het marketingplan in de tweede helft van dit jaar klaar.

Het relaas van Krol komt – kort samengevat – neer op het ‘roeien met de riemen die je hebt’. Een half miljoen euro voor marketing lijkt veel, maar is het niet, aldus Krol. Zeker niet als daarna een klus als de elf fonteinen erbij komt.

Krol: ,,Het heeft lang geduurd voordat de politiek geld op tafel legde voor de legacy. Er heerste lang een houding van ‘eerst maar eens zien’. Wat mij stoort is dat er klaarblijkelijk weinig vertrouwen is in de culturele sector, dat die in staat is om te zorgen voor een goed programma dat goed is voor de stad en de provincie. Alleen al het feit dat we voor de periode na 2020 nu volledig afhankelijk zijn van hoe de nieuwe coalitie in provinciale staten eruit komt te zien is ten hemel schreiend.”

Luister hier naar de aflevering van de Leeuwarder Courant Podcast over de 11Fountains en de nasleep van Culturele Hoofdstad 2018. Journalist Ton van der Laan praat met collega’s Asing Walthaus en Patrick van ’t Haar over hoe je aan de fonteinen ziet dat de politiek klaar lijkt met cultuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
11 Fountains
Culturele Hoofdstad
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct