Penningen, lintjes, spelletjes, boeken, vlaggen, uniformen; scoutingleider Willem van der Zee (51) heeft zoveel spullen dat hij wel een museum kan beginnen.

Ietwat verscholen achter de Leeuwarder kinderboerderij ligt het clubhuis van de Schout bij Nacht Doorman Groep . Het gebouw is tijdelijk omgetoverd tot een museum. Vlaggen aan de muur vormen een fleurige omgeving voor de verzameling van scout Van der Zee.

Er hangen vlaggen van scoutinggroep Jeanne d’Arc, die tot 1973 actief was in Leeuwarden en waar alleen meisjes naartoe mochten, maar ook van Tjerk Hiddes, de padvinderij waaruit de Schout bij Nacht is ontstaan.

Padvinderspel

„Ik heb hier spullen van de padvinderij uit 1910 tot en met spullen van de scouting van nu.” Van der Zee loopt naar een van de houten planken waarop verschillende zeldzaamheden zijn uitgestald en pakt een pakje kaarten. „Dit is nog een oud padvinderspel van 3 april 1941. Heel bijzonder dat dit spel er nog is, want op 2 april werd de padvinderij door Hitler verboden. en moest alles worden vernietigd.” Wat nu in het clubhuis is te zien, is slechts de helft van zijn verzameling. „De verzameling mag Friesland niet verlaten’’, meent Van der Zee stellig.

De verzameldrang van Van der Zee begon in 1988, toen hij lid werd van de Schout bij Nacht. Vooral de Friese padvinderij heeft zijn belangstelling.

Permanente tentoonstelling

Rommelmarkten, Marktplaats, kringloopwinkels, boekenwinkels; de Leeuwarder padvinder struint ze allemaal af voor bijvoorbeeld het kleinste padvindersembleem. Het laatste collectiestuk is een ‘boekje van erkenning’ van een oud-lid van padvinderij WiWeWa, een scoutinggroep die tot 1993 in Leeuwarden gevestigd was. Nu is Van der Zee op zoek naar de eerste druk van de boekenreeks Het verkennen voor jongens, de enige druk die nog ontbreekt in zijn collectie. „Het is een beetje uit de hand gelopen”, beaamt Van der Zee. Hij krijgt tegenwoordig hulp van drie andere leiders van de scoutingclub. Samen zoeken ze een ruimte waar een permanente tentoonstelling kan worden ingericht.

Geld voor het museum heeft de verzamelaar niet. Met een lach: „Eigenlijk zoeken we een rijke stinkerd die een potje heeft voor een pand dat als museum kan dienen.” Zolang die zich niet aandient, hoopt Van der Zee dat sponsoren zich melden.

Voorstreek

Om de verzameling veilig te stellen, wil Van der Zee een stichting oprichten. Stichting Leeuwarder Uitdaging biedt daarbij de helpende hand. Droomlocatie van de verzamelaar is een pand aan de Voorstreek in Leeuwarden. „Daar zou ik wel willen staan, de hele dag geopend, waar de mensen spontaan binnen kunnen lopen voor een euro entree.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct