‘Tienduizend accu-auto’s in 2020’

Friese ondernemers in de auto- en motorbranche willen het aantal elektrische voertuigen in de provincie in twee jaar tijd vertienvoudigen.

Het initiatief van ABD, Bourguignon, Friesland Lease, Frisian Motors, Electric motorcycles en Hansa Green Tours ontstond in de boezem van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. De ondernemers doen mee in deze stichting, die vorige maand tekende voor de Elfwegentocht.

Marketing

Intensieve marketing voor accu-auto’s en elektrische motoren sluit daar zakelijk en ideëel mooi op aan, zegt Erwin Middelbos, die bij de garagist ABD accountmanager is voor de zakelijke markt. ,,Elektrysk riden stiet no echt op trochbrekken. Fan de seis auto’s dy’t ik dizze wike ferkocht haw, wiene der fjouwer mei in akku.’’

Via de Freonen-stichting hebben de dealers van elektrische auto’s intensieve contacten met gemeenten en andere overheidsinstanties. Die wisselen hun oliewagens versneld in voor elektrische alternatieven. Ook particuliere bedrijven neigen daartoe, zegt Middelbos.

Hij noemt de gekozen doelstelling van 10.000 accu-voertuigen in 2020 ,,gigantysk heech grepen ’’. Tellen is ook niet simpel. Niemand weet precies hoeveel accuwagens er nu in de provincie rijden. Een grove raming komt uit op 1100 elektrische auto’s medio dit jaar, afgaande op het landelijke totaal van 29.000 per 1 juli. Nederland telt circa 1800 elektrische motoren, trikes en quads.

Het CBS en de Rijksdienst voor het Wegverkeer noteren het adres van de eigenaar. Voor zakenauto’s – de bulk van de accu-wagens tot dusver – zijn dat vaak leasbedrijven in het westen en zuiden des lands.

ABD-man Middelbos vindt dat het streven naar vertienvoudiging een zaak van de hele branche zou moeten zijn. De reclame ervoor start na de zomervakantie.

Dieselvervanging

Intussen tekent zich de impact van de Elfwegentocht – twee weken zo veel mogelijk schoon onderweg – wat duidelijker af. Er is de eerste helft van juli 550.000 liter blauwe diesel verkocht, waarvan 430.000 aan de pomp. De rest van de blauwe diesel (olie van plantaardig afval)werd verbrand in de motoren van de Arriva-lijnbussen.

Door deze dieselvervanging is uitstoot van bijna 1600 ton koolzuurgas vermeden. Het duidt er ook op dat bijna 6 procent van het normale Friese dieselverbruik in een eerste junihelft is verruild voor het rijden op de alternatieve olie. Deze veroorzaakt alleen fossiel koolzuurgas bij de productie ervan. De verkeersdrukte is ook af te leiden uit tellingen tussen 1 en 15 juli, maar deze gegevens komen pas later dit jaar beschikbaar.

Bus- en treinvervoerder Arriva meldt dat er tijdens de Elfwegentocht iets meer instappers waren dan in twee gewone juliweken. De maatschappij weigert te zeggen hoe groot de toename precies is geweest.

Het bus- en treinvervoer werd aan het begin van de Elfwegen-campagne ontregeld door een staking. De valse start is later goedgemaakt, aldus Arriva, met een piek in het reizigersaanbod op dinsdag 10 juli.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement