‘Stadsherder klaagt te laat’

Stadsherder Sam Westra had, in de ogen van de gemeente Leeuwarden, tijdens de aanbesteding vragen moeten stellen. ,,Als je nu klaagt, ben je te laat.’’

Zo formuleerde advocaat Ingrid van den Berge het namens de gemeente, in het kort geding van Westra tegen de gemeente, woensdagochtend. De gemeente heeft het herderswerk aanbesteed , en koos niet voor Westra, die het werk al jaren doet, maar voor het bedrijf Wylde Weide uit Tjalleberd.

Verkeerde been

Moira Hoen, de advocaat van Westra stelde dat hij op het verkeerde been is gezet. Hij was weliswaar het goedkoopst, maar de Wylde Weide won, omdat dat bedrijf meer met sociale media doet en extra schapen in wil zetten als er bijgemaaid moet worden. Westra maait in dat soort gevallen machinaal.

Hoen stelde dat de gemeente daar onduidelijk over is geweest. Als bij de aanbesteding was gezegd dat zulke zaken zo zwaar wegen, had Westra het anders aangepakt. Nu bleek pas dat ze meetelden toen Westra bezwaar maakte.

Tijdig piepen

Volgens de gemeente moeten kandidaten zelf juist met zulke extra’s komen. ,,Het gaat niet aan om hier nu pas over te klagen. Eerst niks van je te laten horen en als je het niet wordt zeggen dat de regels niet goed waren. Je moet tijdig piepen’’, aldus gemeentelijk advocaat Van den Berge.

De rechter doet donderdag om 13 uur uitspraak.