‘Politie wist al lang dat Pegida en Cambuurhooligans naar Sinterklaas in Dokkum zouden komen’

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, in november vorig jaar. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, in november, liep uit de hand omdat de politie en de gemeente Dongeradeel hun aandacht vooral richtten op de tegenstanders van Zwarte Piet. Voor de voorstanders was minder aandacht.

Hierdoor was de toegangscontrole richting het centrum van Dokkum ondermaats en konden rechts-extremisten en voetbalhooligans van onder meer SC Cambuur en Feyenoord in het hart van de stad komen.

Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. De krant maakte een uitgebreide reconstructie. NRC kreeg documenten in handen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

De gemeente en de politie voelden zich in november na enige tijd gedwongen om de geplande anti-Zwarte-Pietdemonstratie te verbieden.

Negen keer verzoek om meer agenten

Het hoofd beveiliging vraagt op de dag van de intocht liefst negen keer om meer en actievere agenten bij de poorten, aldus NRC . Vergeefs.

‘Terwijl de politie dan al lang weet dat rechts-extremisten van Pegida en hooligans van SC Cambuur van plan zijn te komen. „We gaan die anti-Zwarte-Pietdemonstranten bij u in Dokkum helemaal afmaken”, heeft een Feyenoord-hooligan de gemeente een dag eerder laten weten.’

loading

De lokale inlichtingendienst van de politie weet dat Zwarte-Pietvoorstanders ‘zonder vergunning tussen het publiek gaan staan’, valt te lezen in de krant.

Deze dienst meldt ’s ochtends dat ‘25 harde kern Cambuursupporters’ en ‘meerdere harde kern supporters van verschillende voetbalclubs’ naar Dokkum komen om hier de confrontatie aan te gaan.

Politie Noord-Nederland wil in NRC niet reageren op de conclusie dat de voorstanders min of meer vrij spel kregen, ondanks dat hun acties aangekondigd waren. Politiebaas Sylvia te Wierik laat weten dat de politie die dag in november maar twee doelen had: 'Het door laten gaan van de demonstratie en een zo’n veilig mogelijk verloop van het kinderfeest'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum