‘Nordwin groene tak aan Friesland College’

Het ontslag van Nordwin-topman Ton Stierhout is ‘een wedstrijdje verplassen’ van de toezichthouders. Het echte probleem is de toekomst van de school.

Dat zeggen mensen die nauw betrokken zijn bij Nordwin College. Zij doen dit op basis van anonimiteit, omdat de raad van toezicht werknemers van de school een spreekverbod zou hebben opgelegd. De verhouding tussen het toezichthoudend orgaan en personeelsgeledingen is flink verstoord door de schorsing en later het ontslag van Stierhout. De bestuurder vocht woensdag zijn ontslag aan bij de kortgedingrechter. Organisatieadviseur Yvonne Bleize uit Leeuwarden, lid van de raad van toezicht, weigert desgevraagd een toelichting te geven: ,,De zaak is onder de rechter’’.

Minder geld beschikbaar

,,Er moet wat gebeuren met Nordwin, dat is duidelijk’’, zegt een van de betrokkenen. In andere delen van het land zijn instellingen als Nordwin al gefuseerd of zijn ze voornemens dat te doen. Nordwin, dat ‘groen’ onderwijs biedt voor vmbo en mbo, is een van de voormalige agrarische opleidingscentra (AOC’s) in het land. De instellingen zijn voortgekomen uit het ministerie van Landbouw maar vallen sinds enkele jaren onder het departement van Economische Zaken. Die stelt per leerling beduidend minder geld beschikbaar dan vergelijkbare mbo-scholen als Friese Poort en Friesland College, die onder het ministerie van Onderwijs vallen.

,,Hoe kunnen wij overleven, na de klappen van de bezuinigingen die Economische Zaken ons heeft opgelegd?’’

Juist dat verschil in financiering speelt Nordwin en andere voormalige AOC’s danig parten. Het Zwolse Groene Welle gaat samen met AOC Oost, in Zeeland heeft Edudelta aangekondigd te fuseren met een andere onderwijsinstelling en het Limburgse Citaverde spreekt met Helicon in Brabant. ,,Hoe kunnen wij overleven, na de klappen van de bezuinigingen die Economische Zaken ons heeft opgelegd?’’, aldus een Nordwin-medewerker. Volgens Stierhout scheelde dat de school zo’n 3 miljoen euro op een begroting van circa 30 miljoen.

Stierhout had zijn hoop gevestigd op een geding dat Nordwin en andere scholen hadden aangespannen tegen de korting. Maar de scholen verloren, bleek 4 september. Op dat moment was voor Stierhout duidelijk dat Nordwin (met 3500 leerlingen in vmbo en mbo) niet op eigen benen kon blijven staan. Sindsdien zijn oriënterende gesprekken gevoerd met zowel Friese Poort (14.000 studenten) als Friesland College (10.000 studenten). Met name met het Friesland College zouden de gesprekken goed verlopen, zeggen betrokkenen. ,,Nordwin zou de groene tak van het Friesland College kunnen worden.’’ De raad van toezicht is het niet eens met deze koers.

Raad van toezicht

Klaas Evert Engelse (voorzitter), Hempens, eigenaar bureau voor advies, begeleiding en mediation. Frédérique Woltjer, zorgmanager Nij Smellinghe. Yvonne Bleize, organisatieadviseur in Leeuwarden. Gijs de Jong, eigenaar organisatie-adviesbureau in Ruurlo en Gerrit Bijlsma, projectmanager zuivelfabriek Ausnutria Hyproca in Heerenveen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct