‘Kameleon’ Campus Kollum is bijna klaar voor bieb en scholen

De bouw van de Campus in Kollum nadert voltooiing. Waar nu nog tientallen bouwvakkers werken, schieten na de zomer ruim 400 leerlingen door het gebouw.

,,Volgens mij is dit uniek in Nederland’’ zegt bouwbegeleider Douwe Veltman terwijl in de rijzige gemeenschapsruimte staat van de Campus Kollum.

In het bouwwerk trekken na de zomer twee scholen – !mpulse Kollum en het Lauwers College –, dorpshuis De Colle en de bibliotheek.

Veltman schetst hoe de verschillende bezoekers straks van dezelfde ruimtes gebruik gaan maken. Zo komt de leestafel van de bibliotheek in de centrale ontmoetingsruimte vlak bij de leerlingeningang. De keuken waar leerlingen praktijkonderwijs krijgen, wordt buiten schooluren door het dorpshuis gebruikt. ,,Het zal niet zo zijn dat als je hier straks na een paar jaar van school gaat dat je dan vraagt: ‘Zat hier ook een bibliotheek dan?’’’

De Kameleon

Veltman begeleidt de bouw, die wordt uitgevoerd door Hesco uit Stadskanaal. Van Manen en Zwart architecten uit Drachten tekenden het gebouw, dat wel De Kameleon wordt genoemd. De bakstenen hebben een schoort schubbenstructuur, en met led-verlichting krijgt het gebouw straks ’s avonds veranderende kleuren op de gevel.

Niet alleen voor leerlingen, boekenwurmen en dorpelingen wordt goed gezorgd. Tijdens de bouwvoorbereiding werd één vleermuis waargenomen. ,,En nu zijn zestien vleermuiskasten in de gevels gebouwd.’’

Samenwerking als sleutelwoord

Samenwerking is een belangrijk sleutelwoord in het gebouw. Zo zijn er veel grote ramen of doorgangen waardoor iedereen in de aanpalende ruimtes kan kijken. ,,Het gebouw moet de samenwerking stimuleren. Dat heeft de architect in zijn ontwerp heel goed begrepen.’’

De Campus kende een moeizame ontstaansgeschiedenis. Toenmalig wethouder Paul Maasbommel moest meermaals terug naar de gemeenteraad vanwege gestegen kosten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement