‘Hier zijn de Van Rossems’ recenseren Franeker

De Van Rossems in Franeker FOTO FLEUR AMESZ/NTR

Het NTR-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’, waarbij historicus Maarten van Rossum samen met zijn broer Vincent en zus Sis telkens een nieuwe stad verkennen, begint in september aan een derde seizoen, met een aflevering vanuit Franeker.

,,In het Friese Franeker maken de Van Rossems kennis met een universiteitsstad zonder universiteit’’, legt de NTR de aflevering van het derde seizoen uit. ,,Ze ontdekken bijvoorbeeld wat een xylotheek is. En een stins. En wie de eerste vrouw op een universiteit was.’’

,,Ze proberen zelfs de regels van het kaatsspel te doorgronden, maar dat lijkt niet helemaal te lukken’’, schrijft de NTR. ,,Ze zijn nog het meest onder de indruk van het werk van Eise Eisinga, een eenvoudige wolkammer die ons hele zonnestelsel in zijn huis nabouwde. Maarten zorgt er persoonlijk voor dat de planeten om de zon blijven draaien. Gelukkig maar.’’

Recenseren zonder enige opsmuk

Volgens de NTR recenseren de Van Rossems de steden ,,op hun eigen manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor’’.

De aflevering over Franeker is te zien op donderdag 28 september 2017 om 20:30 uur bij NPO2. Het derde seizoen van het NTR-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’ begint op 7 september met een aflevering over Delft. Ook verkennen de drie Münster, Middelburg, Leuven en Enschede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland