De afsluiting van recreatiegebied de Groene Ster tijdens Psy-Fi moet in 2017 aanzienlijk worden beperkt, vindt de stichting Groene Ster Duurzaam.

Het zondag geëindigde psychedelische dancefestival leidde ertoe dat het recreatiegebied ten oosten van Leeuwarden - en aan drie zijden omringd door Tytsjerksteradiel - bijna vier weken grotendeels dicht is voor ‘gewoon’ publiek. Opbouw en afbraak vergen veel tijd.

Stichtingsvoorzitter Theo van Gelder bepleit tijdens de opbouw van Psy-Fi alleen het terrein vlak rond de op te bouwen muziekpodia af te zetten. Enkele dagen voor aanvang van het festival zou dan de rest van het gebied met hekken afgesloten kunnen worden.

,,Laat Psy-Fi zich in dit opzicht spiegelen aan de beide andere festivals in de Groene Ster: Promised Land en Welcome to the Village’’, bepleit de voorzitter.

Daling klachten

Groene Ster Duurzaam, die zich sterk heeft gemaakt voor aanscherping van de regels, signaleert tevreden een aanzienlijke daling van het aantal klachten. ,,Dit betekent dat de gemeente en de organisatie van Psy-Fi iets hebben gedaan met de klachten van de afgelopen jaren.’’

Van Gelder, die aan de rand van Camminghaburen woont (op een steenworp afstand van het festivalterrein), zegt dit jaar ‘persoonlijk niet veel overlast te hebben ervaren’. Het muziekvolume is volgens hem binnen de toegestane grenzen gebleven.

Leeuwarden: ,,Er zijn weinig geluidovertredingen geweest, en die zijn heel snel gecorrigeerd. We zijn niet in de buurt geweest van een officiële waarschuwing.’’

,,Dit betekent dat de gemeente en de organisatie van Psy-Fi iets hebben gedaan met de klachten van de afgelopen jaren’’

Tytsjerksteradiel gebruikte meetapparatuur om het volume te controleren, onder meer op de Groningerstraatweg en bij Lytse Geast. Er kwamen wel klachten binnen bij de gemeente. Maar die zijn op twee handen te tellen, meldt wethouder Houkje Rijpstra.

Over een week - wanneer het recreatiegebied weer toegankelijk is voor publiek - valt te overzien of en hoeveel schade aan grasvelden en overige natuur is aangericht. Het pas ingezaaide grasveld bij het hoofdpodium zal zijn veranderd in een modderveld, verwacht Van Gelder.

Tevreden

Rijpstra is ook tevreden over andere aspecten. Het verkeer was veel beter geregeld. Vorig jaar stonden de wegen bij het festival vol auto’s, wat leidde tot stremmingen, gevaarlijke situaties en hinder voor de hulpdiensten.

De betere verkeersafwikkeling leidde ook tot minder hygiëneproblemen, aldus de wethouder. Vorig jaar parkeerden veel festivalgangers hun auto in de berm, zetten hun tentje op en deden hun behoefte in de bosjes omdat er onvoldoende voorzieningen in de buurt waren. Dit gebeurde dit jaar niet.

De omstreden podiumopstelling gaf geen problemen in Tytsjerksteradiel. Maar Rijpstra houdt vast aan de eis dat bij een nieuw festival niet alle podia op haar inwoners zijn gericht. ,,Lûd is ûnfoarspelber. It waar spilet ek in wichtige rol. Ofrûne jier skynt de leechhingjende bewolking as klankkast wurke te hawwen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Psy-Fi
Festivals Groene Ster
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct