Zonnebloemen zijn makkelijk en mooi

Zonnebloemen zijn makkelijk en mooi naast een nuttige plant met tal van praktische toepassingen, is de zonnebloem ook een prettige tuinplant. Zaaien is kinderlijk eenvoudig, de verdere verzorging ook.

I n de komkommertijd is de zonnebloem een vaak terugkerend journalistiek onderwerp. Geen dorp zo afgelegen of er staat wel ergens een monsterlijk hoge zonnebloem, dankbare kopij voor het lokale sufferdje in een tijd dat het nieuws niet op straat ligt.

Namen van rassen als ‘Giganteus’, ‘Mammoth’, ‘American’ dan wel ‘Russian Giant’ en ‘Jumbo’ zijn omineus en beloven metershoge planten. Met een beetje steun, een royale dosis extra voeding en voldoende vocht kunnen deze planten uitgroeien tot soms wel meer dan 5 meter hoog, met stengels waar je planken van kunt zagen. Voor de kindertuin ideaal, veel spektakel, de beste voedingsbodem om jeugdig tuinplezier op te laten kiemen.

Als tegenhanger zijn er ook rassen die als bonsai bedoeld lijken te zijn. Amper 15 centimeter hoog bloeiend met een miniatuur zonnebloempje. De zin van dergelijke groeisels ontgaat me enigszins. De schoonheid van de zonnebloem ligt toch vooral in de weelderige groei en de exorbitant grote bloemen.

loading

Groot en goudgeel

Zonnebloemen kennen een lang en gelukkig vaasleven en doorlopen kunstzinnige stadia van verval bij het uitbloeien, een gegeven dat kunstenaars als van Gogh en vele anderen niet is ontgaan.

Van nature zijn zonnebloemen groot en goudgeel, al zijn de bloemhoofden van de wilde voorouder nog tamelijk bescheiden in afmeting. Door strenge selectie zijn er grootbloemige rassen ontstaan, die meer sierwaarde hebben en door het grotere aantal zaden ook een aanzienlijk hogere opbrengst. Commerciële landbouwrassen zijn daarnaast ook geselecteerd op hun hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren. Ze hoeven niet mooi te zijn, als de opbrengst maar hoog is.

Dat niet alle zonnebloemen goudgeel en metershoog zijn bewijzen de struikrassen die vaak in gedekte aardse tinten bloeien. Vlammend roodbruin of roodbruin met crèmegeel tot diep robijnrood aan toe. Van al deze rassen zijn de bloemen relatief klein, maar de struikvormige groeiwijze zorgt voor een rijke bloei, soms met tientallen bloemen tegelijk. Doordat ze zo rijk bloeien en minder stijf groeien is het inpassen in beplantingen bestaande uit vaste planten en heesters heel gemakkelijk.

Weelderige struik

Zelf hou ik elk jaar een paar planten in potten achter de hand om in het geval van vallende gaten als noodvulling te kunnen gebruiken. In mum van tijd worden lacunes ingenomen, de gedekte bloemkleuren passen in tal van samenstellingen.

Blijkt dat ik de planten toch niet nodig heb, pot ik ze steeds verder door in grotere potten totdat ze uiteindelijk in een exemplaar van wateremmerformaat staan. Ze hebben dan voldoende ruimte om uit te groeien en als potplant een weelderige struik te vormen. In uitstraling en gebruikswaarde doen deze rassen eerder denken aan vaste planten dan aan de meer klassieke eenjarige zonnebloem, al is hun levensspanne natuurlijk eveneens beperkt tot één groeiseizoen.

Alle zonnebloemen zijn gemakkelijk te zaaien. De grote pitten maken hanteren eenvoudig, de kieming zowel in een potje als direct in de volle grond is snel. De enige vereisten zijn een temperatuur van minstens 10 graden en een klein beetje vocht, de rest gaat vanzelf.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct