Zomercolumn: Liefde op de oceaan

Tijdens de zeven weken dat de zomerbijlage uitkomt krijgen lezers ruimte voor een zelfgeschreven column, met dit jaar als thema ‘Vakantieliefde’.

Het is heftig op de oceaan en de boot wordt regelmatig hoog opgetild door de golven. Dan klapt hij terug op het water en ik voel al mijn botten en gewrichten. Gelukkig is Wim een goede schipper en loodst hij de boot door de hoge, soms tegen elkaar botsende golven richting de kust.

Dit is een uitstekende dag om de nieuwe boot te testen. Als hij het er vandaag goed vanaf brengt, is hij sterk genoeg voor een grotere groep mensen. Ik ben door de eigenaars, een bevriend echtpaar dat al jaren ervaring heeft met walvis- en dolfijnontmoetingen op de oceaan, uitgenodigd om mee te gaan voor een proefvaart.

We varen al uren op de onrustige, soms kolkende oceaan en besluiten dan om terug naar de kust te varen. Dan zien we tussen de hoge golven een groep walvissen zwemmen en Wim schakelt de motor uit. Het wordt stil om ons heen en de golven gaan liggen. Het lijkt wel of we ons in een magische cirkel bevinden en er niets meer om ons heen is dan water en walvissen.

Ik mag muziek uitzoeken en kies voor Both sides now. Dit prachtige nummer galmt over de oceaan en de walvissen komen dichterbij. Als ze bij de boot liggen lijken ze mee te deinen op de muziek. Lenie en ik trekken onze snorkelspullen aan en laten ons zachtjes in het water glijden. De oceaan is hier ongeveer 1500 meter diep, maar dit boezemt me geen angst in. Het enig wat ik wil is bij de walvissen zijn.

Door mijn duikbril kijk ik om me heen en zie ik ze van alle kanten komen. Vanuit de diepte stijgen grote, compacte bellen op. Het lijken kristallen die ons door de walvissen geschonken worden. Als ik er één pak voel ik hoe massief hij is. We horen de walvissen roepen en maken geluiden terug door onze snorkels.

Dan zegt Lenie: ,,Dit is jouw moment, de dieren zijn voor jou gekomen.” En ze zwemt terug naar de boot. Van alle kanten komen walvissen aanzwemmen, ik krijg een complete escorte om me heen en voel me veilig opgenomen in deze groep. Het voelt klein en groot tegelijk en nooit eerder heb ik me zo compleet en gelukkig gevoeld.

De walvis onder mij draait zich op zijn rug en buik aan buik zwemmen we verder. Er bestaat geen tijd en plaats meer en als de walvissen de diepte van de oceaan opzoeken wil ik mee. Gelukkig (?) realiseer ik me dat dit niet kan. Ik zwem terug naar de boot en aan boord krijg ik een liefdevolle ontvangst van Lenie en Wim.

,,Dit was jouw healing ”, zegt Lenie. Op dat moment komt het nog niet binnen, maar in de maanden erna voel ik me gedragen door een prachtig, liefdevolle energie, ik voel me geheeld door de liefde van de walvissen.

Cobie Douma, Leeuwarden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement