Zomercolumn: Ik vin je lief

Tijdens de zeven weken dat de zomerbijlage uitkomt krijgen lezers ruimte voor een zelfgeschreven column, met dit jaar als thema ‘Vakantieliefde’.

‘Attentie, attentie! Kan het stoppen met regenen alstublieft’. Op het piratenschip bedient ze met één hand het roer en de tekst wordt door de scheepstoeter omgeroepen. Hij tuurt door de verrekijker. Van links naar rechts wordt de zee met al zijn deiningen waargenomen.

Hij staat vast op z’n benen. ‘Jaah. Daar in de verte is een onbewoond eiland.’ Hij roetsjt met zijn lenige lijfje de scheepsladder naar beneden. Zij komt er achteraan in een wat lager tempo. Als Rowan bijna bij de schatkist is, roept zij hem terug. Het is van levensbelang dat ze eerst soep maken.

Hun fantasie loodst ze met gemak de regenachtige middag door. ‘We moeten eerst gifsoep maken’. Handen vol zand gaan er in. Rowan pakt zijn kiepauto en laadt de bak vol dennenappels. Deze drijven als giftige ballen in de soep. Met een stok wil Beppie in de waterige gifmassa roeren. Twee happen van dit goedje en je zal ter plekke overlijden. Hier in de Berenkuil.

‘De schommels zijn vrij’. Rowan rent voorop. De soep blijft onaangeroerd achter. Hij kan al zelf gang maken. Beppie wil geduwd worden op de schommel. ‘Hóger, hoooger’. Bijna komen hun tenen tot de lucht. ‘Rowan, zie je dat de wolk een reus is?’ Ja zeg, hij ziet het ook. Een reus met een dikke neus. Dat rijmt.

De kleuters lachen zich schommelend het kwartier door. En ze kennen dezelfde liedjes. Een feest van herkenning. De veilige omgeving van de Berenkuil geeft bodem om het beste uit zichzelf te halen. Ik pak even wat drinken voor ze. En of ik meteen haar roze zonnebril mee wil nemen. Ze gunnen zichzelf amper tijd om wat te drinken.

De zon gaat schijnen, dus zwemmen behoort tot de opties. Eerst maar even zitten op het houten bankje in de speeltuin om wat te drinken en wat te eten. Rowan kijkt glunderend naar Beppie met zijn zwarte kijkertjes. De levenslust spat ervan af. ‘Ik vin je lief’. Ze lacht. De hartjes vallen uit haar ogen.

‘Wil je een kusje?’ Als een volleerd diva draait Beppie hoofd weg. Haar wangetjes verschieten van kleur. Zij is duidelijk nog niet zo ver. Na een halve minuut draait ze haar hoofd weer in normale positie. ‘Grapje!’, zo probeert hij de ontspanning weer terug te krijgen.

Vriendjes? Ja, vriendjes. Oeps, dat was op het nippertje. Hand in lopen lopen we naar de Berenburcht. Daar heb je ridders, spoken en ook prinsessen. En kikkers! Bovenin doen ze wie de gekste bekken kan trekken. De roze bril, waar Beppie het leven door bekijkt moet wel even af. Anders kun je het niet goed zien hoe scheel zij kan kijken. Ze is er heel goed in.

Dan zegt Beppie, als haar ogen weer recht staan: ‘Ik vin je wel lief hoor, maar zonder kusjes’. Natuurlijk. Rowan vindt het prima. Het is dikke mik tussen die twee. Dat zie je zo.

Tryanka Westra, Assen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement