De burgemeesters van de vier grote steden krijgen in hun oproep terrassen te heropenen bijval van ziekenhuizen. Mark Kramer, lid van de raad van bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC), is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. De 25 leden van het Veiligheidsberaad zijn er verdeeld over.

Het kabinet schuift die heropening in ieder geval uit tot 28 april. Sommige burgemeesters vinden dat een goed idee, terwijl anderen nogmaals roepen om meer versoepelingen.

„Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat mensen zich niet meer en niet langer aan alle maatregelen houden”, zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bijvoorbeeld. Hij herhaalt bij binnenkomst van het Veiligheidsberaad – waar de burgemeesters van de grootste gemeenten die de veiligheidsregio’s voorzitten bij elkaar komen – zijn wens. „We willen heel graag meer openbare ruimte beschikbaar. We moeten onder ogen zien dat handhaving een probleem kan zijn als het lekkerder weer wordt.”

Afgelopen weekend hakte het kabinet de knoop door: de versoepeling – zoals heropening van terrassen – schuift in ieder geval een week op. Daarop reageerden de burgemeesters van de vier grote steden door met een ’dringende oproep’ te komen.

Zorgen over handhaving

„We hebben het al een paar weken bepleit, en doen dat nu opnieuw”, aldus de Haagse burgemeester Jan van Zanen. „Het is óók bedoeld om de besmettingen te beperken. Als het lekkerder weer wordt, wordt het veel drukker. De zorgen over handhaving zijn groot en we kunnen besmettingen voorkomen door de openbare ruimte beter te gebruiken.” Naar eigen zeggen zijn de burgemeesters ’loyaal’ aan het kabinet. „Maar ze moeten dit wel in overweging nemen en hun verantwoordelijkheid nemen.

Mark Kramer van het Amsterdam UMC sluit zich daarbij aan. „In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. „Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.”

’Vaccineren, vaccineren, vaccineren’

Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen dan de terrassen. „De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren.”

Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

Veilige, gecontroleerde manier

Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede sluit zich bij de burgemeesters aan. „De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. „Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan.”

Een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad geeft echter te kennen dat het heropenen van terrassen geen goed idee is. „We zitten op de piek van besmettingen, ic-opnames en de ziekenhuizen stromen vol”, vertelt Antoin Scholten over de coronasituatie in zijn regio, Limburg-Noord. „Er worden operatiekamers gesloten en er worden mensen vanaf de ic’s naar andere plekken overgeplaatst.” Hij vaagt zich af of het ’nou echt zo gek is dat er met de huidige situatie in de ziekenhuizen niet één of twee weken gewacht kan worden’.

’Heel weinig permitteren’

Hij vindt burgemeester Buma van Leeuwarden aan zijn zijde. „We kunnen ons heel weinig permitteren in de situatie waar we in zitten”, vindt hij namelijk. „Ik begrijp de oproep voor terrassen maar de pandemie is nog steeds om ons heen.”

Tweespalt onder de burgemeesters dus. Want ook Halsema (Amsterdam) en Dijksma (Utrecht) blijven hameren op heropening en nemen allebei ook specifiek de naam van dierentuinen en andere buitenattracties in de mond. Het is aan Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Of zoals hij het zelf noemde, bij binnenkomst: „Ik ga even wat kikkers terug in de kruiwagen duwen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct