Wat maakt Slayer zo iconisch?

Groot was het enthousiasme onder metal-liefhebbers toen bekend werd dat het Leeuwarder festival Into the Grave de band Slayer had geboekt. Wat maakt deze act zo bijzonder? Organisatoren Paul van Berlo en Tjerk Maas leggen het uit.

Slayer is de hardste

De vaandeldragers van de trash metal zijn Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax. Ze betekenen hetzelfde voor het genre wat The Beatles en Rolling Stones voor de pop zijn: het absolute summum. Kenners noemen de vier ‘the big four’. ,,Van de big four was Slayer altijd al de allerhardste”, doceert Van Berlo. ,,Metallica was nog enigszins melodieus. Maar Slayer... wow.”

Slayer is de duisterste

Wat Slayer ook aantrekkelijk maakt, is juist die duistere kant. De inmiddels overleden gitarist Jeff Hanneman was erg geïnteresseerd in het nazidom en Slayers beroemdste nummer Angel Of Death, is geïnspireerd op nazi-arts Joseph Mengele. Maas: ,,Dat was spannend materiaal. Ze waren donker, evil.” En altijd loeihard gebleven.

Zanger en bassist Tom Araya, van Chileense komaf, is een devoot katholiek. Van Berlo: ,,Hij zegt dan: als je in God gelooft, geloof je ook in de duivel. En dus zingt hij net zo hard over de Antichrist en andere donkere kanten van het het leven.”

Slayer is de invloedrijkste

Volgens muziekjournalist Steve Huey is er geen band die zoveel invloed op het trash metalgenre heeft gehad als Slayer. ,,De zware ritmes, aanstekelijke gitaarlicks, heftige teksten en gruwelijke artwork zette de standaard voor alle andere bands”, schreef hij in Allmusic. Het blijkt ook wel uit de lijst bands die Slayer als inspiratiebron noemen, dat gaat van Bullet for my Valentine tot Lacuna Coil en System of a Down.

Slayer is de populairste

Metallica is headliner op festivals als Pinkpop. Maar echte metalfans brullen toch het allerliefste Slayerrrrr! Het schalt zelfs over de camping van alternatieve festivals als Lowlands.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement