Waarom douchen goed is voor je creativiteit

FOTO SHUTTERSTOCK

Ben je wat inspiratieloos en zit je te springen om goede ideeën? Begin de dag dan met een verfrissende douche. Volgens een studie bij mensen uit 8 landen hebben maar liefst 72% van de mensen creatieve doorbraken in de douche.

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek gedaan wordt naar de boost aan creativiteit die douchen zou geven. In 2014 verklaarden wetenschappers al dat een douche ideaal is om je creativiteit aan te scherpen, omdat je afgesloten van allerlei prikkels en informatie even tot jezelf komt. Vier verklaringen waarom de douche zorgt voor creativiteit.

Douchen ontspant

Of je nu ‘s ochtends of ‘s avonds doucht, de kans is groot dat een deel van je stress en zorgen het afvoerputje in glijden. Onder de douche ben je even weg van alles en iedereen. Je spieren ontspannen door het warme water. Heb je een lekkere douchegel dan kun je door de geur je dag helemaal relaxed de dag afsluiten of beginnen. Een ontspannen geest is belangrijk voor het krijgen van een goed idee. Stress kan daarentegen voor blokkades zorgen.

Even alleen

Douchen doe je meestal in je eentje. Hoewel er vaak gezegd wordt dat eenzaamheid niet goed voor je is, blijkt het vaak wel voor creativiteit te zorgen. We hebben dan even tijd om de interne reflectie te activeren. Denk aan het cliché van de eenzame schrijver op de zolderkamer, die in compleet isolement een bestseller schrijft. Even met jezelf bezig zijn, wakkert je geest dus op een goede manier aan.

loading

Saai

Douchen is toch een beetje een routine-activiteit. Maar net die vanzelfsprekende, soms saaie activiteiten kunnen je creativiteit aanboren. Albert Einstein zei ooit: „Creativiteit is het resultaat van verspilde tijd,” waarmee hij bedoelde dat af en toe eens helemaal niks doen of je vervelen tot de gekste inzichten kan leiden.

Geen afleiding

Even geen smartphone, jengelende kinderen of andere afleidende factoren. In de douche ben je even afwezig. Ideaal om een idee in je hoofd te laten rijpen. Waar onze hersenen een hele dag door wordt blootgesteld aan (te) veel prikkels, krijgen die tijdens een douchemomentje amper kans.

Tips

Tips om nog meer van douchen een creatief moment te maken:

  • Douche alleen. Maak er indien mogelijk een moment voor jezelf van.
  • Houd afleiding buiten. Geen smartphone, radio of computer die je uit je gedachtestroom kunnen halen
  • Bedenk een doel. Zit je met een probleem dat je wil oplossen of wil je concreet iets bedenken? Zoek al een beetje op voorhand op voor je onder de douche springt, zodat je geest al een beetje is voorbereid.
  • Douche ‘s ochtends of ‘s avonds. Onderzoek toont aan dat je het creatiefst bent als je geest niet helemaal alert is. Ochtendmensen kunnen dus het beste ‘s avonds douchen voor geniale ideeën en avondmensen ‘s avonds.
  • Schrijf je ideeën meteen op. Net zoals je ‘s nachts een geweldig idee kan hebben dat je ‘s ochtends bent vergeten, kan een douche-idee ook weer verdwijnen eenmaal je aan de ochtendlijke of avondlijke routine begint. Noteer meteen na het douchen de gedachten die in je zijn opgekomen, om ze beter te onthouden.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gezond leven