Vlogger Famke Louise over haar vader, blij zijn met jezelf en rijles geven aan haar oma

Haar eerste videoclip Op Me Monnie werd in vier maanden ruim 10 miljoen keer bekeken. Net zo vaak als het Trumpfilmpje van Arjen Lubach. Binnen een mum van tijd was de vloggende tiener uit Almere een hit. Maar wie is de pas 19-jarige Famke Louise nu echt?

Het lef van Famke Louise
Lees verder

Op een propvol Amsterdams terras kijkt niemand op als Famke (spreek uit: Femke) rustig aan komt lopen. Dat ligt niet aan haar. Het ligt aan het aantal veertigers. Die zijn nou eenmaal niet oververtegenwoordigd tussen haar honderdduizenden volgers op YouTube en Instagram.

Selfies met fans

Een uur later, als Famke buiten staat, een heel ander beeld. Vanaf de overkant van de straat wordt ze gespot door drie pubermeisjes. De drie, inclusief schooltas en iPhone, weten niet hoe snel ze over moeten steken. Famke lacht lief, neemt de tijd en de drie stuiven opgetogen weg. Blij met hun selfies.

Famke Meijer, zoals haar echte naam luidt, heeft vandaag weinig weg van de imponerende jonge vrouw die ze laat zien in haar videoclips. Ze draagt een strak zwart jurkje, nauwelijks make-up, het lange haar in een staart.

Een half jaar geleden had nog bijna niemand van je gehoord, nu ben je opeens bekend. Heb je al een jetsetleven in Amsterdam?

,,Zeker niet. Ik woon in Hoogezand, een ieniemienie-dorpje in Groningen. Ik ben vannacht blijven slapen bij m’n manager. Want anders moet ik elke dag heen en weer."

Hoe komt een meisje uit Almere in Groningen terecht?

,,Ik ben op mijn zeventiende met mijn moeder en mijn broertje naar Hoogezand verhuisd. Mijn ouders waren toen al lang gescheiden, mijn moeder miste haar familie. Toen we gingen verhuizen, woonde mijn vader in Amsterdam en had ik nog een vriendje in Almere. In het begin kon ik dus altijd ergens blijven slapen. Maar mijn relatie is nu uit en papa is er niet meer, hij is overleden."

Overleden vader

Het plotselinge overlijden van haar vader, die in juni 2016 door een ongeluk om het leven kwam, is voor Famke een onderwerp waarover ze liever niet over praat. Een dag na zijn overlijden plaatste ze wel een vlog online, waarin ze zich verontschuldigde tegenover haar kijkers dat ze ‘niet zo veel online is’. ,,Let alsjeblieft niet op hoe ik me soms gedraag. Ik doe het niet expres", vertelt ze geëmotioneerd tegen haar volgers via de camera.

In die periode was YouTube een goede afleiding. Ze maakte een afscheidsvideo voor haar vader en zocht contact met kijkers die ook een ouder waren verloren. Haar grote doorbraak maakte haar vader niet mee, maar ze weet zeker dat hij trots zou zijn. ,,Hij begreep er in het begin weinig van, maar door mij is hij het YouTubewereldje gaan waarderen."

Alleen familie in Hoogezand

Het ongeluk van haar vader viel samen met de verhuizing naar Hoogezand, slechts twee maanden eerder. Voor een tiener was die combinatie nogal een omslag. ,,Ik had opeens niks meer om naar terug te gaan, en in Hoogezand was er ook niks, behalve mijn familie." De band met haar moeder was gelukkig goed, en dat is hij nog steeds. ,,We proberen samen genoeg tijd in te plannen. Shoppen, lekker uit eten. Tijd met haar is superbelangrijk voor me." Ook met haar kleine broertje van acht gaat ze veel op pad. ,,Hij heeft geen social media, en ziet mij gewoon als zijn zus. Dat is soms heerlijk."

De nieuwe realiteit in het leven van Famke Louise leidde ook tot een nieuwe wending in de opbouw van haar loopbaan. Ze stopte met haar opleiding tot directiesecretaresse en stortte zich een half jaar lang volledig op haar YouTube-kanaal. Spijt kreeg ze niet van die beslissing. ,,Het heeft mij, en mijn carrière, veel goed gedaan."

Haar single Op Me Monnie sloeg onverwachts goed aan, maar dat succes had een keerzijde. Famke werd zó bekend dat ze bijvoorbeeld niet meer met de trein kon. Ze werd lastiggevallen, en voelde zich bij één gelegenheid gedwongen vanuit de trein de politie te bellen. Inmiddels heeft ze haar rijbewijs, en een nieuwe auto. ,,Ik heb mijn lievelingsauto gekocht. Een Mercedes."

Je hebt op je negentiende een Mercedes gekocht?

,,Ehh ja. Dat realiseer ik me zelf eigenlijk ook niet zo goed."

Niet echt gebruikelijk, dat iemand van 19 zijn eigen Mercedes koopt.

,,Nee, dat weet ik. Ik weet ook dat het bijzonder is. Ik heb er keihard voor gewerkt, niet alleen voor die auto hoor. Voor mijn hele carrière. Daar ligt nu mijn volledige focus. Ik doe er alles aan. En ik geniet er ook van. Toen ik net die auto had, heb ik hem aan oma laten zien. Ze heeft geen rijbewijs en het is een automaat, dus ik dacht: oma kan ook best een stukkie rijden. Dus wij samen naar een afgelegen parkeerplek. Ze had nog nooit één meter gereden."

Je hebt heel veel jonge fans. Heb je een voorbeeldfunctie?

,,Ik zie mezelf niet per se zo, maar ik heb het denk ik wel. Ik vind het daarom belangrijk om bijvoorbeeld nooit alcohol te drinken in mijn vlogs."

Maar je staat in je eerste clip wel in een heel klein broekje flessen Fernandes leeg te gooien.

,,Ja, maar dat is toch frisdrank? En met korte broekjes, daar is niks mis mee. Waarom zou dat niet mogen? Je moet trots zijn op hoe je eruit ziet. Ik ga mezelf niet verstoppen. Vooral nu, vrouwen worden nog steeds wel eens als minderwaardig gezien. Ik vind dat je jezelf gewoon mag laten zien."

Waar zien we jou over een paar jaar?

,,Ik zou wel willen acteren, of iets presenteren. Maar ik focus me nu op dit. Ik leef sowieso best wel met de dag. En ik heb ook gewoon nog een normaal leven. Dat wil ik houden. Ik moet dit weekend heel Nederland en België door voor shows. Maar zondag ga ik naar huis, dan ga ik gewoon lekker naar mijn oom en tante, die een barbecue geven in de tuin."

Paspoort

Naam: Famke Louise Meijer

Geboren: Amsterdam, 9 december 1998

Aantal weergaven op YouTube: 53,9 miljoen

Aantal YouTube-abonnees: 285.000

Aantal volgers Instagram: 418.000

Maakt filmpjes sinds: 15 februari 2016

Opleiding: VMBO-T

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement